Srpska delegacija osporila kandidaturu Jensena

Izvor: RTS, 12.Okt.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpska delegacija osporila kandidaturu Jensena"

Novi izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Katalonac, član španske delegacije, Džordi Roka, izabran je danas za novog izvestioca za Kosovo i Metohiju, nakon što je srpska delegacija, kako je izjavila šefica delegacije Marija Obradović, uspela da ospori kandidaturu njegovog protivkandidata Mogensa Jensena, Danca.
"Srpska delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uspela je da ospori kandidaturu gospodina Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaja", izjavila je Obradovićeva.

Navela je da je Jensen glasao čak i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane.
Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na KiM je dve godine.
Kada je reč o dešavanjima na Pirinejskom poluostrvu i slučaju Katalonija, novoizabrana potpredsednica PS SE Marija Obradović prenela je na Političkom komitetu PS SE stav Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.
"Želim da vas podsetim da se nalazimo u PS SE, kući ljudskih prava, čiji je jedan od osnovnih principa vladavina prava i, ako budemo sledili samo taj princip, jasno je kako treba da se postavimo u slučaju Katalonije", započela je Obradovićeva.
"Stav Srbije je da snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Smatramo da nije prihvatljivo spoljno mešanje u unutrašnja pitanja Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova i Metohije", istakla je šefica srpske delegacije u PS Savetu Evrope.
Podsetila je da se odstupanjem od poštovanja međunarodnog prava u slučaju Katalonije, otvara put ka sličnim krizama u Evropi i svetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Katalonac novi izvestilac za KiM

Izvor: B92, 12.Okt.2017

Strazbur -- Katalonac, član španske delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Džordi Roka, izabran je za novog izvestioca za Kosovo i Metohiju...On će pisati naredni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji i poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.