Srbija traži nadoknadu za prodaju državnih kompanija na Kosovu

Izvor: Southeast European Times, 07.Avg.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži nadoknadu za prodaju državnih kompanija na Kosovu

Srpska poslovna zajednica i Kosovska agencija za prvatizaciju sukobile su se oko procedura za privatizaciju.

07/08/2013

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 7.8.2013.

Privredna komora Srbije traži da zemlja dobije nadoknadu za srpske državne kompanije na Kosovu koje je vlada u Prištini prodala privatnim kupcima.

To pitanje je značajno za obe zemlje, koje rade na integraciji u evropske institucije istovremeno se baveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << komplikovanim problemom srpskog odbijanja da prizna nezavisnost svoje otcepoljene republike. Prema Privrednoj komori, koja zastupa interese srpskih preduzeća, Kosovo je prodalo 720 kompanija za ukupno 600 miliona evra.

„Privatizacija je nelegalna jer je vlast u Prištini prodavala preduzeća koja su nastala ulaganjem Srbije i drugih republika bivše SFRJ“, kaže za SETimespredsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

Sertić je dodao da su kompanije prodate za znatno manje od svoje vrednosti i da kupci nisu odabrani na osnovu sume koju su ponudili, nego na osnovu etničke pripadnosti. On kaže da je pivnica u Peći prodata albanskom biznismenu Ekremu Luki za 10 miliona evra, iako eksperti u pivskoj industriji kažu da kompanija vredi 100 miliona evra.

„Srbija je slala Prištini žalbe na prodaju preduzeća, ali se oni do sada na to nisu obazirali“, kaže za SETimesdirektor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Milivoje Miletić.   .

Miletić je izjavio da je Srbija zainteresovana za 30 odsto preostalih kompanija koje Kosovska agencija za privatizaciju (KPA) namerava da proda. Kancelarija srpske vlade za Kosovu i Metohiju takođe učestvuje u pokušajima da se taj spor reši.

„Briselskim sporazumom Beograda i Prištine predviđeno je da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji ima svoju imovinu, pa će morati da se utvrdi šta od imovine kompanija pripada Srbiji“, kaže za SETimesdirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vulin je dodao da će dalji pregovori između Beograda i Prištine uključivati diskusiju o imovinskim i ekonomskim pitanjima koja se odražavaju na Srbe na Kosovu i Metohiji. Mada Srbija nije tražila obeštećenje na sudu, Vulin nije odbacio tu mogućnost.

„Srbija će tražiti načine za zaštitu imovine ili obeštećenje, uključujući i [preko] sudova koji su nadležni za takve postupke“, kaže Vulin

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose u Beogradu, rekao je za SETimes da je prodaja kompanija na Kosovu najštetnija za njihove nekadašnje srpske radnike.

„Oni su izgubili posao 1999. godine kada se Srbija povukla sa Kosova, a UNMIK je kasnije doneo uredbu da pravo na odštetu ili učešće u raspodeli privatizacionog prihoda imaju samo radnici zaposleni u preduzeću u trenutku kad se ono privatizuje“, objašnjava Janjić.

Pre raspada Jugoslavije zemlja je ulagala do 2 odsto BDP-a u podsticanje razvoja na Kosovu. Prema procenama Privredne komore, Srbija je dala oko 40 odsto od 3,29 milijardi evra koje su uložene na Kosovu između 1965. i 1990. godine.

Sada kompanije iz Srbije imaju skoro 1.350 zgrada na Kosovu, a državni fond za razvoj Srbije, koji daje sredstva za ekonomski razvoj, vlasnik je 163 kompanije na Kosovu, čija vrednost premašuje 180 miliona erva.

KPA se bavi prodajom državne i društvene imovine na Kosovu.

„Svaki eventualni potez koji preduzmu druge institucije ilegalan je i nije validan“, kaže portparolka agencije Arta Gosalci za SETimes.

Ustavom Kosova nije priznata imovina bilo koje druge države na Kosovu.

Gosalci kaže da je KPA autorizovana da upravlja kosovskim preduzećima u društvenom vlasništvu i njihovom imovinom „bez obzira da li su na teritoriji Republike Kosovo ili van njene teritorije“.

Dopisnica iz Prištine Linda Karadaku doprinela je ovom izveštaju.

Koji je najbolji način za rešavanje spora oko privatizacije preduzeća na Kosovu? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.