Srbija se bori za svetinje na KiM: Vlasništvo SPC na udaru Albanaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2018, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se bori za svetinje na KiM: Vlasništvo SPC na udaru Albanaca

Glavni cilj je zatiranje svega što je srpsko

Priština uništava, prekopava i zatire sve što je srpsko. Krajnja namera im je da pokažu da Srbi tamo nikada nisu ni živeli.

Pročitajte i:

Borba za Kosovo i Metohiju je i borba da se zaštiti i vrati najmanje 200 milijardi evra, na koliko je procenjena celokupna imovina države, građana srpske nacionalnosti i SPC na Kosovu.

Posebno osetljivo pitanje je status crkvene imovine na KiM, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja se iz godine u godinu sve više gazi i čerupa, a reč je o hiljadama hektara zemlje.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da je crkvena imovina na KiM ugrožena zbog toga što su Albanci odlučni da na KiM unište sve što je srpsko.

- Ovde je na delu uništavanje, prekopavanje i zatiranje. Krajnja namera im je da pokažu da Srbi tamo nikada nisu ni živeli. Za razliku od Turaka, koji su veoma često vodili računa o hrišćanskim vrednostima, Albanci su pokazali potpuno drugačiji odnos. Pogledajte samo kakva su srpska groblja, kako su prošli crkva u Prištini ili manastir Devič i ostale svetinje u pogromu 2004. To je jasna namera da žele da zatru sve srpsko - smatra Đenović.

Ništa bolje nije prošla ni imovina koja pripada SPC na KiM.

Albancima porasli apetiti! Kidišu na srpske gradove: Nova "pregovaračka granica" sve do Vranja

- Sve što nije zaštićeno se čerupa. Dok se ne utvrdi šta je i čije je, biće i svačije i ničije. Tako Albanci malo-pomalo otimaju imovinu, koja je ogromna. A posebno treba imati u vidu da se dobar deo crkvene imovine i dalje vodi da je u vlasništvu države Srbije. Kosovo to sad tumači da je u njihovom vlasništvu, jer njih baš briga za srpski zakon o restituciji - objašnjava Đenović.

Agencija za restituciju vratila je SPC 5.200 hektara na KiM, ali te parcele niti su uknjižene, niti mogu da se koriste. Član Akademijskog odbora SANU Branislav Gulan kaže da nema prave evidencije oduzete crkvene imovine, ali da se iz manastirskih i crkvenih arhiva vidi da je Pećkoj patrijaršiji oduzeto oko 1.000 hektara, a Visokim Dečanima 900 hektara zemlje.

- Taj problem je svih ovih godina guran pod tepih i sada kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, problem s crkvenom imovinom je postao još kompleksniji i teži za rešavanje - ocenjuje Gulan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.