Srbija na čelu sa Vučićem rešava kosovsko pitanje: Pored Rusa, sada će nas u rešenju podržati i Amerika

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2018, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na čelu sa Vučićem rešava kosovsko pitanje: Pored Rusa, sada će nas u rešenju podržati i Amerika

Žestoka spoljnopolitička ofanziva

Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na sve načine pokušava da pronađe trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, što pored skorašnje posete predsednika južnoj srpskoj pokrajini pokazuje žestoka ofanziva Srbije na spoljnopolitičkom planu.

Naime, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti Americi gde je razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa američkim sekretarom Reksom Tilersonom. Ova poseta ne samo da je značajna zbog razgovora koji su se odvijali između dvojice državnika, već i po tome što je srpskog ministra primio američki čovek koji je po svojoj funkciji je u rangu sa Dačićem, što dalje govori o spremnosti Amerike da budućnosti blisko sarađuje i pruži podršku Srbiji.

Serbian First Deputy Prime Minister Ivica #Dacic signs U.S. Secretary of State #RexTillerson guestbook before their meeting at the U.S. Department of State in Washington, D.C. on February 9, 2018. [State Department] @StateDept @socijalisti 🇷🇸🇱🇷 pic.twitter.com/d47aEOhWmA

— Jelena Vlku (@owl_wlq) February 9, 2018

Sastanak Dačića i Tilersona pokazao je i koliko su bile beznačajne i smešne izjave Brajana Hojt Jia koji je na svoju ruku pokušao da ucenjuje Srbiju, bez znanja američke administracije. Izjave Hojt Jia imale su za posledicu to što ja dobio otkaz i što se više ne nalazi na spisku zaposlenih u Stejt departmentu.

Pored toga, što Aleksandar Vučić ima punu podršku Rusije u rešavanju kosovskog problema, što je i sam predsednik Rusije Vladimir Putin više puta naglašavao, sada će i Zapad stati uz Srbiju kako bi se problem koji je godinama “rak-rana“ našem narodu predsednik konačno uspeo da razreši.

Da se Amerika napokon okreće ka Srbiji potvrdio je i Dačić nakon sastanka sa Tilersonom kada je rekao da će naše dve zemlje u budućnosti raditi na boljim bilateralnim odnosima, te da je američki državni sekretar veoma pažljivo saslušao sve argumente Srbije po pitanju rešenja za Kosovo i Metohiju.

- Želimo da resetujemo naše odnose i da tražimo zajedničke interese i način kako da SAD pomognu da se ostvari naš ključni cilj - a to je stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja. U ovom slučaju pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije i u tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente - rekao je Dačić.

Spoljnopolitička ofanziva Srbije ne zaustavlja se na ostvarivanju uspešne saradnje sa Zapadom već ona seže mnogo dalje. Ministar Dačić zbog toga danas ide u zvaničnu posetu Republici Surinamu koja je nedavno povukla priznanje Kosova. Šef srpske diplomatije u toj zemlji imaće odvojene susrete sa predsednikom Surinama Dezireom Buterseom, predsednicom Narodne skupštine Dženifer Simons, kao i sa ministarkom inostranih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.

Na ovaj način naša zemlja odaje zahvalnost zemljama koje su napokon razumele da je Srbija stub stabilnosti u regionu i da na sve načine želimo da očuvamo mir na zapadnom Balkanu.

Takođe, predsednik Vučić ne samo da se zalaže za rešavanje kosovskog pitanja, već i za mir i stabilnost u regionu što pokazuje i poseta Hrvatskoj gde će predsednik boraviti 12. i 13. februara.

Vučić će u Hrvastkoj pokušati da sa njihovom predsednicom Kolindom reši spor koji naše dve zemlje imaju već dugi niz godina, a među kojima je problem raseljenih, pitanje granice, probleme Srba u Hrvatskoj, a sve kako bi se postigao dugoročni mir u regionu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.