Srbi u Makedoniji pitaju Zaeva: Zašto su povučene srpske diplomate, hoćete li PODRŽATI KOSOVO U INTERPOLU?

Izvor: Blic, 30.Avg.2017, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Makedoniji pitaju Zaeva: Zašto su povučene srpske diplomate, hoćete li PODRŽATI KOSOVO U INTERPOLU?

Demokratska partija Srba u Makedoniji uputila je tri pitanja tamošnjem parlamentu u kojima traži da se javno iznesu razlozi povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju, saznaje "Blic".

U dokumentu adresiranom na predsednika Sobranja, a koji potpisuje predsednik partije Ivan Stoilković, postavljaju se tri pitanja, i to:

1. Šta je tačno uradila Makedonija, odnosno njene bezbednosne službe i diplomatski predstavnici, pa se Srbija odlučila da učini diplomatski presedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i povuče celokupni diplomatski personal svoje ambasade u Skoplju?

2. Ako iza takvih aktivnosti stoje predstavnici stranih faktora u Makedoniji, šta to znači za nacionalne i državne interese Makedonije, u vezi sa razvojem dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i stabilnosti?

Treće pitanje odnosi se na stav Makedonije po pitanju prijema Kosova u Interpol (samit ove organizacije biće održan 29. septembra u Kini), a Stoilković u dokumentu pita koji će biti stav Makedonije po ovom pitanju, i skreće pažnju da je Kosovo, prema rezoluciji 1244, pod međunarodnim protektoratom.

Odgovori na pitanja, po pravilnicima Sobranja, očekuju se za najviše 30 dana.

Podsećamo, kompletno osoblje srpske ambasade u Skoplju povučeno je 21. avgusta. Zvaničan razlog povlačenja nikada nije javno otkriven, a predsednik Vučić, premijerka Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić medijima su rekli da je razlog povlačenja "obaveštajno delovanje protiv Srbije".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi pitaju Sobranje: Zašto je Srbija ispraznila ambasadu?

Izvor: B92, 30.Avg.2017

Demokratska partija Srba u Makedoniji pitala je u Sobranju šta se desilo i dovelo do toga da je Srbija odlučila da povuče osoblje iz ambasade u Skoplju...To je za Tanjug potvrdio predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković...Kako je rekao odgovore očekuju na zasedanju makedonskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.