Srbi sa severa neće u timove za sporazum

Izvor: Mondo, 10.Jun.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa neće u timove za sporazum

Predstavnici Srba sa severa Kosova neće učestvovati u radu grupa za sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, jer smatraju da je taj dokument štetan za njihove interese, rekli su funkcioneri lokalnih samouprava.

Razgovori bi trebalo da se nastave sutra, a beogradski zvaničnici su rekli da je za sprovođenje sporazuma ključan zakon o amnestiji koji treba da bude usvojen u Skupštini Kosova.

"Briselski sporazum je poguban i srpskoj zajednici ne donosi ništa dobro, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << implementacija sporazuma znači uključenje u kosovske institucije što je za mene neprihvatljivo", rekao je za agenciju Beta

predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković (SNS).

Prema njegovim rečima, jedni način da Srbi ostanu u pokrajini je kontinuitet institucija Republike Srbije i njihovo jačanje na Kosovu i Metohiji.

Vlašković je kazao da ga niko nije direktno zvao da bude deo tima za implementaciju.

"I da sam drugačijeg ličnog uverenja, kao predsednika opštine odluke Skupštine opštine su obavezujuće za mene, kao i rezultati prošlogodišnjeg sretenjskog referenduma i zaključci Svesrpskog sabora održanog u maju u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Vlašković pozivajući se na odluke da Srbi na severu Kosova neće prihvatiti prištinske institucije.

I predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevo Božović (D S S) odbacio je mogućnost da ide u Brisel i učestvuje u radu radnih grupa, kao i da bude deo tima koji će na terenu primeniti odredbe sporazuma.

"Za mene i građane koje predstavljam neprihvatljiva je primena Briselskog sporazuma jer je on poguban za očuvanje naših državnih i nacionalnih interesa, kao i za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Božović i pozvao se na odluke lokalnog parlamenta u Zubinom Potoku.

(Beta, foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.