Srbi sa Kosova traže poništavanje sporazuma Beograda i Prištine

Izvor: BKTV News, 26.Jul.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa Kosova traže poništavanje sporazuma Beograda i Prištine

Predstavnici tri udruženja Srba sa Kosova predali su Skupštini Srbije peticiju u kojoj traže poništavanje svih sporazuma koje je Beograd potpisao sa Prištinom.
Predsednik Društva Srpsko-slovenske solidarnosti Vladimir Rakić rekao je novinarima da je šefu kabineta predsednika Skupštine predata peticija za ukidanje sporazuma jer su oni,kako je rekao, “u suprotnosti sa Ustavom i zakonom”.
Predstavnike udruženja primili su šef kabineta predsednika Skupštine Nebojša Pešić >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i savetnik predsednika parlamenta za spoljnu politiku Miodrag Popović.
Popović je objasnio da predsednik parlamenta nije mogao da ih primi zbog današnje sednice na kojoj se bira vlada, ali će mu peticija svakako biti predata, kao i predsedniku Republike i budućem premijeru.
Tri udruženja sa Kosova prikupila su 27.000 potpisa gradjana koji zahtevaju poništavanje sporazuma. Radi se o peticiji koju su pokrenuli udruženja Narodni pokret “Otadžbina”, “Stara Srbija” i Društvo srpsko-slovenske solidarnosti, jer smatraju da su sporazumi postignuti u Briselu protivni Ustavu Srbije.
On je poručio da će sve odluke koje budu donete, a vezane su za Kosovo i Metohiju, i u skupštini i u vladi biti prenete javnosti, i dodao da će ovaj visoki dom biti otvoren za sve gradjane Srbije.
On je kazao da je trenutno blokiran komercijalni saobraćaj na administartivnom prelazu Jarinje i da se može desiti da u blokadi bude i putni saobraćaj kako bi se uklonili carinici koji saglasno tim sporazumima obavljaju kontrolu robe.
“Naš cilj je da skrenemo pažnju budućoj vlasti da se ne slažemo sa tim sporazumima i tražimo njihovo poništavanje”, istakao je Rakić.
On je rekao da je šef kabineta predsednika Skupštine Srbije prihvatio da jedan primerak peticije prosledi predsedniku Srbije Tomislavu Nikloliću i mandataru za sasatav nove Vlade Srbije Ivici Dačiću.
Prema njegovim rečima, ta peticija predata je danas jer se, kako se izrazio, “navršava godinu dana od početaka otpora Srba na severu Kosova kosovskim institucijama i implementaciji kosovske vlasti u tom delu Pokrajine”.
“Peticija je predata danas i zbog toga što se glasa o novoj Vladi Srbije. Računali smo da ćemo na jednom mestu naći i predsednika Republike i mandatara i predsednika Supštine Srbije, ali zadovoljni smo što je peticiju primio šef kabineta predsednika parlamenta”, rekao je Rakić.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.