Srbi počeli da uklanjaju barikade: Leposavić prohodan

Izvor: Blic, 10.Avg.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi počeli da uklanjaju barikade: Leposavić prohodan

Srbi sa severa Kosova sinoć su počeli da uklanjaju svoje drumske barikade. Građani su uklonili barikade koje su postavljene u Leposaviću na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje, kao i one u selu Župče. Za sada nisu uklonjenje barikade u Rudaru.

Srbi u Rudaru, kod Zvečana, po novom rasporedu dežuraće neprekidno kraj svoje tamošnje barikade. Kako je i dogovoreno, vozilima međunapodne misije omogućen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prolaz po čitavoj teritorije severa Kosova.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Raška kod Leposavića noćas su uklonjeni teška mehanizacija i kamioni, kao i nabacana drva koja su Srbi postavili u noći 25. jula nakon što su specijalci kosovske policije ROSU pokušali da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Ivanović: Potrebno vreme za uklanjanje barikade u Rudarima

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ostanak barikade u Rudaru ne predstavlja veliki problem, iako je uklanjanje barikada jedan od uslova za realizaciju privremenog sporazuma Vlade Srbije i Kfora.

Očekuje se da i Kfor poštuje sporazum sa Vladom Srbije o slobodi prometa robe na prelazima Brnjak i Jarinje.

Srbi već dve sedmice blokadom važnih puteva na severu Kosova protestuju zbog namere Vlade Kosova da postavi svoje organe vlasti u tom kraju.

Na barikadama ni sinoć nije bilo incidenata, "krizni štabovi" odlučiće o daljim akcijama, a od zbivanja zavisi da li će barikade biti uklonjene ili pojačane.

Da li će i kada biti ukinuta radna obaveza, takodje će odlučiti "krizni štabovi".

Srbi kažu da će poštovati odluke koje budu doneli čelnici lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Rusija: EU, NATO i UN da spreče Prištinu da potčini sever Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije da spreče mogući pokušaj Prištine da silom povrati kontrolu na teritorijama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Povezane vesti: "Koha": Demantovan Tači, nema carinika na prelazu kod Brnjaka Srbi odložili odluku o uklanjaju barikada do utorka Bez carine na prelazima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.