Srbi na Kosovu kao Južni Tirol?

Izvor: Mondo, 31.Avg.2018, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu kao Južni Tirol?

Predstavnici vlasti u Prištini uveliko zapadnim ambasadama predstavljaju svoje rešenje za status nezavisnog Kosova u kome bi položaj Srba bio uređen po uzoru na Južni Tirol u Italiji, saznaju "Novosti".

Foto: GoogleMaps

List prenosi da, kada je Beograd ulazio u pregovore sa Prištinom, model Južnog Tirola se pominjao kao opcija, ali za celu teritoriju Kosova u odnosu na centralnu Srbiju.

Prema pisanju "Novosti", Južni Tirol Albancima "sada dobro dođe" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kao alternativa za Zajednicu srpskih opština, ali uz zaokruživanje suvereniteta na celoj teritoriji i time stvaraju uslove da konkurišu za stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Južni Tirol je autonomna regija u severoistočnoj Italiji, smeštena u srcu Alpa i sastoji se od dve pokrajine - Trentina, gde se govori italijanski jezik, i Bolcana u kome živi nemačka nacionalna manjina.

Mirovnim ugovorom kojim je okončan Prvi svetski rat, Južni Tirol je pripao Italiji i tada je počeo decenijski spor između Beča i Rima do postizanja rešenja o autonomiji 1971. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.