Srbi koji su obeležili 19. i 20. vek na KiM

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi koji su obeležili 19. i 20. vek na KiM

Sveobuhvatni leksikon "Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. veku" predstavlja obične i znamenite ljude tog vremena, a pripremili su ga profesor Milovan J. Bogavac i profesor Dragoslav S. Ćetković. Leksikon su objavile dve izdavačke kuće "Službeni glasnik Srbije" i "Obeležja plus".
Kapitalno izdanje je bibliografski leksikon posvećen Srbima koji su svojim radom obeležili 19. i 20. vek. Pre svih leksikon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onih koji su zaslužni za očuvanje nacionalnog bića Srba pravoslavaca u vreme robovanja pod Turcima.

Predstavljeni su i Srbi koji su učestvovali u ratovima za odbranu i oslobađanje naroda i otadžbine.
"Autori Ćetković i Bogavac sa grupom saradnika doneli su reprezentativan uvid u biografije skoro 2.000 ljudi uz to prilično precizan presek društvenih, istorijskih, kulturnih i političkih okolnosti, odnosno atmosfere u kojoj su oni živeli i stvorili značajna dela", kaže književnik prof dr. Milivoje Pavlović.
Tako su u knjizi "Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. veku" zastupljeni ne samo oni koji su rođeni i stvarali na tom delu balkanske vetrometine, već i iz drugih krajeva koji su tamo živeli, a ostavili značajan trag srpskog trajanja.
"Naravno, to je veliki zalogaj verovatno bio za nas, a i to će biti povod za mlade ljude, za institucije, za državu da nastavi da razvija ovu vrstu literature", kaže autor knjige Dragoslav S. Ćetković.
Književnik Milivoje Pavlović dodaje da ovakve knjige jačaju etičku, kulturnu, društvenu i političku poziciju Srbije koja se brani knjigom i znanjem.
Knjiga o znamenitima Srbima i njihovom dvestotogodišnjem bitisanju u Metohiji i na Kosovu je svojevrsno svedočanstvo duhovnog bogatstva našeg naroda, Srba koji su dali pečat ne samo nacionalnoj kulturi. Zato je autorima na 63. prazniku knjige u Beogradu dodeljeno specijalno priznanje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.