Srbi centralnog Kosova na Vaskrs ceo dan bez struje i vode, usledila spontana blokada puta! (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 06.Maj.2021, 08:37

Srbi centralnog Kosova na Vaskrs ceo dan bez struje i vode, usledila spontana blokada puta! (FOTO)

Na Vaskrs nekoliko sela nastanjenih Srbima na centrolnom Kosovu (enklava Gračanica - Kosovo Polje) ostalo bez vode i struje. Opravdani revolt Srba prerastao u spontani protest i blokadu puta. Mediji ostali nemi.


   
Sa protesta u Ugljaru / Foto: KM novine
   





Srbi na Kosovu i Metohiji od rata 1999. godine, kada su energetski >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << i vodovodni resursi pali  u ruke KFOR-a kasnije i Šiptara, naročito verske ali i nacionalne praznike proslavljaju uz isključenja struje ili vode, a ne retko i oba, već duže od 20 godina. Tako se dogodilo i ovaj put. Sela na centralnom Kosovu naseljena Srbima, neka u okolini Gračanice, neka u opštini Kosovo Polje, ostala su bez struje a neka bez vode na najveći hrišćanski praznik Vaskrs. To nije bila vest ni  za jedan medij na srpskom jeziku, niti tema izveštaja bilo koje druge organizacije koje se bave ljudskim pravima ili položajem i uslovima života na KiM.Već pre podne, oko 10 sati u Ugljaru (opština Kosovo Polje) nestala je struja. Razlog je bila neispravna bandera.


Nakon što su neko vreme sačekali, meštani su pokušali telefonom da obaveste KEK (separatistička služba koja kontroliše energetski sistem) o kvaru a zatim i da se raspitaju šta se u stvari dešava i kada će ponovo biti struje.

Na njihove pozive je odgovarala službenica koja je govorila samo albanski, ili je barem tako tvrdila. Tek kasnije popodne javljao se i neko od službenika koji je govorio srpski sa kim je narod mogao da se sporazume. Obećali su da pošalju ekipu da popravi kvar međutim niko nije dolazio a sati su prolazili.
Negde oko 18 časova "ljudi su nekako spontano i iziritirano počeli prvo da izlaze ispred svojih dvorišta, pa onda i tu gde se nakrivila bandera u centru sela, kod trafoa" kaže jedan od meštana za KM novine. 





Nemoćni, a već prilično izrevoltirani, meštani su spontano došli na ideju da blokiraju put, odnosno raskrsnicu u tom selu kuda često prolaze svi pa i Albanci jer je jedan od manje opterećenih puteva i prečica je za druge glavne putne pravce. Predlog je prihvaćen. U neposrednoj blizini trafo-stanice, gde se nalazi i raskrsnica, sa dva traktora preprečeni su i blokirani putevi koji povezuju pravac ka Prištini sa jedne strane i Kosovu Polju/Bresju suprotno, a drugi ka Gračanici.
"Kako su nadolazili automobili tako se stvarala gužva a umesto onih koji bi rešili kvar došla je policija da rastera narod..." kaže sagovornika KM novina prilično pod lošim utiskom još uvek.
Ekipa električara je stigla tek oko 22 časa i, prema tvrdnjama meštana, popravila kvar za svega pet minuta!


"Ne mogu da kažem da neko ima lošu nameru, ali da nije prvi put da se ovo dešava u Ugljaru baš za srpski praznik pa je zato narod i bio izlevortiran" kaže on.


Srbi "ne mogu da kažu" zato što sami nisu u stanju da bilo kome prirede takvu pakost. Kada je tokom 90-tih godina, u vreme hiperinflacije, bilo prekida u snabdevanju strujom, postojala je nedoumica da li će sve vreme biti struje za praznike koje slave Srbi ali se uvek govorilo "sutra neće biti isključenja, Šiptari slave" jer za njihove praznike se uglavnom ulagao sav napor da sve protekne kako treba.
Danas Srbi na svojoj koži doživljavaju pritiske i instucionalnizovani teror kakvom ni jedan narod u Evropi, niti u civilizovanom svetu uopšte, nije podvrgnut. Da se radi o izolovanom slučaju, i moglo bi da bude sumnje u nestanak električen energije odnosno odbijanja da se kvar što pre sredi,iapk tog istog dana bez struje su ostala i sela u sastavu enklave Gračanica Gornja i Donja Gušterica, kao i Dobrotin i to od 9 ujutru pa sve do 18 časova po podne. Takođe, na kratko bez struje je ostala i Gračanica.
Pored problema sa strujom u ovim selima, još neka od okolnih sela u kojima takođe žive Srbi, kao i deo Gračanice, za Vaskrs su ostala bez vode. Za taj problem nadležni iz separatističkog sistema okrivili su, ni manje ni više nego - Srbe koji tu žive.






Do prekida vode je došlo zbog "izgradnje nove linije" koja je planirana tek za dva meseca ali je ipak najavljena u subotu, pred sami Vaskrs i tada i (valjda) započeta! Tako je pod izgovorom da se "omogući bolje snabdevanje vodom ovih mesta", voda zapravo isključena. Tim povodom nadležni iz separatističkih službi izdali su i sledeće saopštenje:
“Dragi  potrošači  sela Kišnica, polovine sela Badoca, Sušice, Šaškovca i malog dela Gračanice, obaveštavamo vas da od juče timovi za održavanje i rad na vodovodnoj mreži,  rade na izgradnji linije, cevi dužine 130 metara, jer je njena sanacija bila nemoguća zbog čestih oštećenja usled ljudskog faktora, nekontrolisanog odlaganja inertnih materijala do 10 metara i opterećenja na cevima i to zbog nemara odlaganja materijala , koji su vršeni bez kontrole lokalnih organa. Uprkos činjenici da smo planirali ovaj projekat, česti kvarovi primorali su nas da izađemo sa svojim timovima dva meseca ranije i da popravimo tamošnju situaciju”, stoji u saopštenju kompanije za vodosnabdevanje.
Ova mesta biće bez pijaće vode sve do izgradnje nove linije što na Kosovu i Metohiji uvek ima određene rokove ali se oni gotovo nikada ne ispoštuju pa nije isključena mogućnost da će zbog zamene cevi u dužini od 130 metara ovdašnji Srbi leto provesti bez snabdevanja pijaćom vodom.
O problemima sa kojima se danas, i godinama unazad, suočavaju Srbi, niko ne govori. Lokalni mediji nisu bili zainteresovani da jave o problemu u Ugljaru, niti o protestu koji je usledio.



O isključenju vode javili su tako što su preuzeli licemerno saopštenje separatističkih vlasti prećutkujući stvarne razloge. Ne nude separatističke organizacije medijima na srpskom novac za njihov bolji i lakši rad nego za "lojalnost" i pomoć u vršenju pritisaka na Srbe. A daju prilično mnogo novaca i zato ne nailaze na probleme u obelodanjivanju ove vrste pritisaka i uslovljavanja najosnovnijim životnim potrebama.
Ni međunarodne organizacije (OEBS, EULEKS, UNMIK, itd...) se ne ističu u objaktivnosti. Tako u pojedinim slučajevima koji su više nego očigledni, te organizacije u svojim izveštajima uglavnom navode kako "ti problemi nisu bazirani na političkoj ni etničkoj podlozi" već je stvar "ove" ili "one" a uglavnom tehničke prirode što je totalna i više nego očigledna laž. Baš to je svakodnevnica Srba na Kosovu i Metohiji.
Autor: J.M.



* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
Ugljare kod Kosova Polja - opet poplave, separatistička ''Srpska lista'' potvrdila totalnu nebrigu! (FOTO) - KM NovineUgljare kod Kosova Polja - opet poplave, separatistička ''Srpska lista'' potvrdila totalnu nebrigu! (FOTO) U selu Ugljare kod Kosovoa Polja, enklava Gračanica, juče popodne opet se izlila reka i poplavila okolno područje. Još se nije osušilo blato od poplava koje su zadesilo centralno Kosovo i Metohiju sredinom januara a sve se već ponavlja.


PROČITAJTE JOŠ:   
Pismo sa Kosova - putevi u nedođiju - KM NovineKako su Srbi u centralnom Kosovu razbijeni i kako je krug srpskih sela potpuno presečen. U neposrednoj blizini sela Ugljare kod Kosova Polja izgrađena je glavna saobraćajna petlja koja povezuje tri putna pravca - Niš, Skoplje i Tiranu.


PROČITAJTE JOŠ:   
Vučićeva politika ''razmene teritorija'' izazvala masovne prodaje srpskih kuća na KiM - KM NovineIvan Maksimović: Vučićeva politika ''razmene teritorija'' izazvala masovne prodaje srpskih kuća na KiM Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa samoproglašenog Kosova, radio je istraživanje na centralnom Kosovu i Pomoravlju, vezano za pojavu masovne prodaje srpskih kuća i imanja. Istraživanje je realizovano u Kosovskom Pomoravlju i Gračanici.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.