Sputnjik: Ugljanin bez prave kazne, može mu se

Izvor: B92, 20.Jul.2018, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sputnjik: Ugljanin bez prave kazne, "može mu se"

Beograd -- Poziv BNV-a BNedžetu Pacoliju kao ministru republike Kosovo otvorio pitanje može li veće, na čijem čelu je Ugljanin, biti kažnjeno zbog kršenja Ustava.

Naime, Bošnjačko navionalno veće uputilo je pismo kosovskom ministru spoljnih poslova da prisustvuje svečanoj sednici veća 21. i 22. jula. Sporno je to što je Pacili pozvan kao ministar Republike Kosovo, što je prema odredbama najvišeg pravnog akta kršenje Ustava, jer je Kosovo deo Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sad se postavlja pitanje, može li BNV zbog toga biti rasformirano, kao i kakva bi kayna mogla da sna]e lidera tog ve'a Sulejmana Ugljanina? Prema mišljenju Slobodana Orlovića, profesora ustavnog prava Pravnog fakulteta na Univerzitetu u Novom Sadu, potey Ugljaninai BNV-a je politička promocija.

"Kao takva, ta promocija ima određene političke ciljeve, ali se sigurno može reći da nije u skladu sa Ustavom Srbije. Naime, Ustav ne poznaje ’Kosovo‘ već poznaje ’Kosovo i Metohiju‘ u sastavu Srbije“, napominje profesor Orlović za Sputnjik.

Što se tiče mogućnosti da sadašnji sastav Bošnjačkog nacionalnog veća bude raspušten zbog kršenja Ustava, kako pojašnjava Orlović, Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predviđena je takva mogućnost, ali u striktno navedenim slučajevima.

"To su: ako nije konstituisano u određenom roku, ako je postupak izbora obustavljen, ukoliko ne zaseda… i tako dalje. I to su taksativno navedeni razlozi koji se tiču nemogućnosti rada Bošnjačkog nacionalnog veća, odnosno nacionalnog saveta. Tako da u ovom slučaju, kad su date ovakve izjave, makar i od zvaničnika, odnosno predsednika Veća, one nisu zakonski predviđen uslov za raspuštanje", precizira Orlović.

Ako želimo da vidimo šta iz ovog slučaja može da se i politički i pravno izvuče, navodi dalje profesor Ustavnog prava, Bošnjačko nacionalno veće je izabrano 2014. pa mu četvorogodišnji mandat ističe ove godine, što znači da će ponovo biti raspisani izbori i eventualno moguće izabrano novo rukovodstvo ovog veća.

Na pitanje ko može da reaguje i kakva je pravna procedura moguća, ako je prekršen UStav, Orlović oddgovara: "Nacionalni saveti nacionalnih manjina jesu ustavna kategorija, ali je čitav njihov položaj uređen Zakonom o nacionalnim savetima, i tu se navodi da ministarstvo zaduženo za ljudska prava, a to je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, može da raspusti nacionalni savet iz ranije navedenih razloga. Međutim, nema mogućnosti kao što su, na primer, kršenje Ustava u radu rukovodstva Veća i tako dalje. Dakle, pravno ovde ne postoji mogućnost smene predsednika nacionalnog veća, odnosno čelnika Bošnjačkog nacionalnog veća."

A na pitanje da li postoji mogućnost da zbog ovakvih gestova BNV pretrpi neku, ako ne pravnu, političku sankciju i dobije neke političke minuse, Orlović kaže da je politička sankcija moguća. "Na primer, da na ovogodišnjim izborima za Bošnjačko nacionalno veće Lista za Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina ne dobije najveći broj mesta u tom telu i da nema svog čoveka na mestu predsednika Veća", objašnjava Orlović.

"Dakle, politička kritika, promocija nekih drugih političkih strana i struja u Raškoj oblasti mogla bi da dovede do poraza pobednika sa prošlih izbora, odnosno Ugljanina. Ništa drugo ne vidim kao mogućnost", jasan je Orlović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.