Sputnjik: Brisel sprema nagradu za Prištinu, ali utešnu

Izvor: B92, 18.Jul.2018, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sputnjik: Brisel sprema nagradu za Prištinu, ali utešnu

Beograd -- Kosovo dobija samo preporuku za viznu liberalizaciju, i to uz zalaganje Amerike i pretnje kosovskih političara da će odustati od dijaloga s Beogradom.

Kako navodi Sputnjik, lideri Kosova Hašim Tači i Ramuš Hardinaj uvereni su da će Evropska komisija u četvrtak objaviti pozitivnu preporuku za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo, a tu vest trebalo bi da im saopšti Dimitris Avramopoulos, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropski komesar za migracije, koji bi taj dan trebalo da poseti Kosovo.

Vizna liberalizacija Kosovu je obećana kao poklon posle ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, navodi Sputnjik i dodaje da su kosovski zvaničnici najavili da, ukoliko EK ne ispoštuje dogovor, neće ni ići u Brisel na pregovore sa Beogradom koji se održavaju danas.

Iako prištinski mediji ovaj potez EU tumače kao još jednu pobedu i korak ka priznanju Kosova, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je u pitanju samo preporuka i jedna vrsta ohrabrenja za Prištinu, a nikako nagrada za zasluge.

"U četvrtak se neće doneti odluka o uvođenju vizne liberalizacije nego o napretku na putu ka tome. Konstatovaće se da je ispunjen prvi uslov, ali će se postaviti i neki praktični uslovi za dalje. Viznu liberalizaciju Kosovo bi moglo da očekuje tek iduće godine. To jeste jedna vrsta ohrabrenja Prištini ili bolje da kažemo — šargarepe, da pristupi daljim razgovorima sa Srbijom o normalizaciji odnosa, formiranju ZSO i daljim pregovorima sa EU o članstvu", objašnjava on.

Haradinaj je, inače, pozvao Ameriku da urgira oko vizne liberalizacije u Briselu, jer, kako je rekao, Priština je svoj deo sporazuma sa Briselom ispunila, dok EU nije, podseća Sputnjik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.