Španski mediji: Zašto se Albanija, Severna Makedonija i Kosovo dodvoravaju SAD?

Izvor: B92, 03.Dec.2021, 11:51

Španski mediji: Zašto se Albanija, Severna Makedonija i Kosovo dodvoravaju SAD?

"Albanija, Severna Makedonija i Kosovo utrkuju se da ponude pomoć Vašingtonu i NATO dok se njihova budućnost u EU sve više komplikuje", piše španski "Pais".

List navodi da mnogi razlozi za dodvoravanje Americi vuku korene i iz prošlosti.

Kako podseća taj medij, u albanskom selu Fuše Kruje nalazi se statua Džordža >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Buša.

Glavni grad Severne Makedonije (Skoplje) ima sedište vlade slično Beloj kući, a tzv. Kosovo (Priština), statuu Bila Klintona, bistu Medlin Olbrajt – državnog sekretara SAD koja je lobirala za bombardovanje Srbije 1999.godine – pa čak i modnu prodavnicu po imenu Hilari, sa odećom koja oponaša stil Hilari Klinton.

Građani samoproglašenog Kosova, u kome je sve češće ime Klinton ili Hilari, često sebe definišu kao "najviše proamerički orijentisane na svetu", piše španski list i dodaje da onda možda i ne iznenađuje što su prošlog avgusta, kada je Vašington zatražio od svojih partnera da pomognu u evakuaciji civila iz Avganistana, Albanija, tzv. Kosovo i Severna Makedonija bile prve zemlje u Evropi koje su se prijavile kao prihvatilište za izbeglice.

"Bez ikakve rezerve ili uslova", napisala je tada predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani kada je to objavila na svom nalogu na Fejsbuku.

Albanija je privremeno prihvatila najviše Avganistanaca (4.000) u svetu, dok ne odu u konačno odredište, uglavnom u SAD, dok čekaju vize u studentskim domovima u Tirani ili u hotelima na jadranskoj obali, navodi "Pais" i dodaje da je skoro tri puta manje samoproglašeno Kosovo pristalo da primi – do 2.000 izbeglica, najviše do godinu dana.

"Amnesti internešenel" je kritikovao neprimernu situaciju u kojoj se izbeglice nalaze u bazi Bondstil, najvećoj američkoj vojnoj bazi u regionu.

Nije jasno da li mogu slobodno da se kreću i šta će biti sa onima koji ne prođu novu bezbednosnu proveru kojoj su podvrgnuti oni koji su bili sumnjivi prilikom prve provere, prenosi portal "Kosovo onlajn".

Severna Makedonija se obavezala da primi 780 Avganistanaca, navodi se u tekstu.

Španski list ocenjuje i da su brzina i obim ovih odgovora "najnoviji znaci jasne prozapadne orijentacije Albanije, tzv. Kosova i Severne Makedonije, koje pridaju ogroman značaj savezništvu sa SAD – uprkos tome što su očigledno sila u opadanju – sa strateški organizovanom organizacijom koja prolazi kroz izazovne trenutke, NATO".

Albanija se pridružila Atlantskoj alijansi 2009. godine, a Severna Makedonija prošle godine (Grčka je ukinula svoj veto kada je privremeno nazvana Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija pristala da promeni ime).

Takozvano Kosovo takođe teži da uđe u NATO, ali ne može jer ga neke članice, uključujući Španiju, ne priznaju kao državu, podseća El Pais.

Pored druge velike zapadne sile, Evropske unije, koja je usredsređena sve više na svoje probleme nego na horizont priključenja prepun oblaka (početak pristupnih pregovora Tirane i Skoplja je paralizovan, a tzv. Kosovo je samo potencijalni kandidat), signali lojalnosti sa američkim prijateljem imaju još više smisla.

Španski list navodi da etnički Albanci – većina u Albaniji i na Kosovu i Metohiji, a manjina u Severnoj Makedoniji – podržavaju ovaj pristup sa posebnim entuzijazmom.

Anketa Nacionalnog demokratskog instituta prošlog aprila pokazuje da je vrednovanje SAD i NATO među kosovskim Albancima i dalje veoma visoko: 4,8 od pet, osam desetina više od EU.

U Severnoj Makedoniji podrška pridruživanju Uniji je pala na 69 odsto (sa 80 odsto u 2014), ali stavovi o Vašingtonu i Atlantskom savezu ostaju stabilni.

U listu Pais ocenjuje se da mnogo toga ima veze i sa istorijom.

Podseća se da su SAD istovremeno, država koja je predvodila bombardovanje Srbije, veliki pobornik kosovske deklaracije o nezavisnosti, simbol slobode Albanaca pod brutalnom komunističkom diktaturom Envera Hodže, ključni partner za ulazak Skoplja i Tirane u NATO, protivteža na Balkanu uticaju Kine i Rusije, saveznika Srbije... Španski list ocenjuje i da tzv. Kosovo ima dodatni razlog da pogleda preko Atlantika.

Iako se radi o funkcijama koje nisu vezane za nacionalne interese, sa nepoverenjem posmatra što specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žosep Borelj dolaze iz dve od pet država koje ne priznaju Kosovo kao državu – Slovačke i Španije, piše "Pais".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.