Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o dijalogu

Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2018, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o dijalogu

PRIŠTINA

Nacrt Rezolucije,  koju su predlozili Socijaldemokratska partija i Pokret Socijaldemokrata,  dobila je glasove poslanika Skupstine Kosova.

Od 61 prisutnih poslanika u sali, 59 glasalo ZA a dvojica su bili uzdrzani.

U ovom nacrtu Rezolucije se navodi da proces dijaloga sa Srbijom bio bi prihvatljiv samo ako njegov ishod rezultirata bude bio: Medjusobno priznavanje dveju drzava koje su ukljucene u process dijaloga; članstvo Republike Kosova u Ujedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nacijama (UN); posvecenost ubrzavanju integracionih procesa Kosova u EU i NATO.

U Rezoluciji se jasno navodi da Ustav, nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova, su nepovredivi i neotudjivi.

Spend Ahmeti iz SDP i Fatmir Ljimaj iz Pokreta SD ce biti ko-presedavajuci drzavne delegacije za dijalog sa Srbijom, dok ce clanovi ekipe biti jos Enver Hodzaj DPK, Avni Arifi iz kabineta premijera Haradinaja, Behdzet Pacoli iz ANK, Mahir Yagdzilar iz 6+ (predstavnik Turaka), Dardan Gasi zamenik premijera Kosova, jedan predstavnik civilnog drustva, cije ce ime biti objavljenio kasnije, dva predstavnika za DSK i Samoopredeljenja ce privremeno biti zamenjeni od strane Visara Imerija i Dukadjina Goranija iz SDP-a.

Nakon toga se oglasio predsednik Kosova Hasim Taci koji je na svom tviteru napisao, “Pozdravljam ovu vaznu odluku o stvaranju pregovarackog tima za dijalog izmedu Kosova i Srbije koji ce voditi gospodin Ahmeti i gospodin Ljimaj. Pozdravljam zajednicki rad sa njima da donesemo konacni sporazum koji ce Kosovu otvoriti vrata EU-a, UN-a i NATO-a”.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.