Skoro 50 kandidata za kosovske poslanike počinilo krivično delo, među njima i Aljbin Kurti?

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 16:01

Skoro 50 kandidata za kosovske poslanike počinilo krivično delo, među njima i Aljbin Kurti?

Sudski savet u Prištini utvrdio da je 47 od skoro 1.080 prijavljenih kandidata za poslanike u kosovskoj skupštini, počinilo krivično delo prethodne tri godine.

Mediji u Prištini prenose da učestvovanje na izborima neće biti dozvoljeno prvom na listi Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju.

Kako prenosi RTS, prvom na listi Pokreta Samoopredeljenje i kandidatu za premijera Aljbinu Kurtiju neće biti dozvoljeno da učestvuje na izborima 14. februara na Kosovu, prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prištinski mediji i dodaju da je prepreka za njegovo učešće kazna od tri godine za počinjeno krivično delo koja još nije istekla.

Pored Kurtija, na listi kandidata Pokreta Samoopredeljenje zbog presude izrečene u poslednje tri godine ne mogu da budu ni potpredsednica Aljbuljena Hadžiju i Ljiburn Aljiju.

Iz centralne izborne komisije su, ne navodeći o kojim je kandidatima reč, saopštili da iz odgovora sudskog saveta proizlazi da 15 od 28 političkih subjekata koji su se prijavili za sertifikaciju imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima.

Taj član precizira da kandidat za poslanike ne može da bude osoba koja je pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašena krivom za krivično delo.

"Generalno, postoji 47 kandidata od oko 1.080 koji su pravosnažnom presudom u poslednje tri godine oglašeni krivim za krivično delo", naveo je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Danas je krajnji rok za formalizovanje broja kandidata za poslanike koji imaju problema sa zakonom, a ko od prijavljenih kandidata može da učestvuje na izborima 14. februara, objaviće Centralna izborna komisija.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.

"Nije mi poznata nijedna takva odluka CIK, nisam dobio nikakvo obaveštenje, niti ja, niti Predsedništvo stranke“, rekao je Kurti za TV Dukađini.

Kako je dodao, primećuje da na Kosovu vlada veliko interesovanje povodom narednih izbora.

"Nikada nije bilo više interesovanja za učešće na ovim izborima, što pokazuje i veliki broj prijavljenih iz naše dijaspore. Pored njih, i građani Kosova veruju da su izbori prilika za radovanje, jer očigledno imaju veliku volju za promenama. I ja verujem da bi u 2021. godini napokon trebalo da dobiju relevantne javne institucije“, rekao je Kurti.

Naglasio je i da sve institucije na Kosovu treba da poštuju i da slede volju naroda, a ne da idu protiv njh.

"Ja sam izabran za nosioca liste Pokreta Samoopredeljenje odlukom Generalnog saveta i Predsedništva naše stranke i javne institucije moraju da slede volju ljudi, koji su kao nikada do sad odlučni da promene nešto na Kosovu. Umesto toga, institucije stavljlaju svoje potrebe ispred svih“, naglasio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.