Kosovo jedna od najtežih prepreka u odnosima SAD i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo jedna od najtežih prepreka u odnosima SAD i Srbije

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

On je u tom kontekstu podsetio da je „režim Slobodana Miloševića" bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je, kako je naveo, NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

„Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju I da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije", rekao je Skat novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi".

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao „težak kompromis“.

„Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će se posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije“, rekao je Skat.

Skat je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan kako bi se on koncentrisao na to pitanje.

“Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom region”, rekao je Skat.

Američki ambasador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je I da ekonomski odnosi Srbije I SAD napreduju, a nada se I politički odnosi .
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skot: "Uveren sam da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag i da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije"

Izvor: Blic, 11.Sep.2019

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.