Skandal u Prištini, zbog trgovine organima uhapšeno petoro

Izvor: B92, 03.Apr.2019, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u Prištini, zbog trgovine organima uhapšeno petoro

Priština -- Pet osoba na jednoj privatnoj klinici na Kosovu je uhapšeno zbog sumnje da su počinili nezakonite transplantacije i da su trgovali ljudskim organima.

To je saopštila Kosovska policija.

Kako se navodi, na osnovu informcija dobijenih od Direkcije za istrage trgovine ljudima (DHTK), 2. i 3. aprila, sprovedena je policijska akcija pretraživanje jedne privatne klinike na području Prištine, kada je pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela "nezakonite transplantacije i trgovine ljudskim organima i ćelijama", "neodgovornog lečenja" i "suizvršilaštva".

U saopštenju, koje je prenela prištinska Gazeta Expres, navodi se da je istraga o ovom slučaju pokrenuta pre nekoliko meseci i vođena je u saradnji i koordinaciji sa Osnovnim tužilaštvom i Odeljenjem za teške zločine.

Materijalni dokazi su izdvojeni među kojima su medicinski dokazi, četiri mobilna telefona i 500 evra u gotovini.

Odlukom Zdravstvenog inspektorata, zbog otkrivanja nepravilnosti, odeljenje u kome su izvršene IVF usluge u ovoj klinici je zatvoreno. Policijski pritvor u trajanju od 48 sati određen je za četiri osobe, dok je peta oslobođena.

Prethodnih godina, kosovsko pravosuđe osudilo je nekoliko osoba zbog nelegalne trgovine organima u klinici "Medikus" u Prištini.

Trgovina organima je jedan od ključnih delova izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o vezama bovših lidera OVK sa organizovanim kriminalom. Istrago o ovom slučaju vodi tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.