Sjedinjenje Države Kosovu i Srbiji dostavile izveštaj o jezeru Gazivode

Izvor: VOA, 23.Jun.2021, 20:45

Sjedinjenje Države Kosovu i Srbiji dostavile izveštaj o jezeru Gazivode

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su vladama Kosova i Srbije dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode na Kosovu što je, kako je navedeno, bila njihova obaveza po sedmoj tački Vašingtonskog sporazuma postignutog septembra 2020. uz posredovanje SAD i potpisanog u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa.  Kako su ukazale ambasade Sjedinjenih Država na Kosovu i u Srbiji izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija.  Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima. “Predlažemo razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar“, ukazano je u izveštaju. Takođe, u dokumentu je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija - koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.  Inače, jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji. Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice opština sa srpskom većinom, koja još nije formirana na Kosovu, što kosovske vlasti decidno odbijaju. Kosovo i Srbija su 15. juna održale novu rundu dijaloga, koji vode posredstvom Evropske unije, nakon koga nije bilo opipljivih rezultata. Sledeći susret glavnih pregovarača, predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, najavljen je u julu.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Republikanci iz Mičigena odbacili Trampove tvrdnje o izbornim prevarama

Izvor: VOA, 23.Jun.2021

Istragom koju je vodila Republikanska partija u Mičigenu zaključileno je da, uprkos tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih saveznika, nije bilo rasprostranjene izborne prevare u Mičigenu, državi na srednjem zapadu koja je bila jedna od odlučujućih država za ishod izbora. Tramp...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.