Simić: Napadi posledica antisrpske retorike i manjka reakcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 10:46

Simić: Napadi posledica antisrpske retorike i manjka reakcija

Napadi na srpske mladiće na Kosovu i Metohiji i objekte Srpske pravoslavne crkve posledica su zapaljive i antisrpske retorike koja dolazi od visokih albanskih političkih predstavnika iz Prištine, kaže šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić.

Simić je za RTS istakao da su ti događaji posledica i toga što je u proteklom periodu bilo sijaset incidenata u kojima su žrtve bili Srbi, a sa druge strane nije bilo reakcije nadležnih organa koji su zaduženi za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih građana.

"Očigledno da uz prisustvo svih međunarodnih snaga na prostoru Kosova i Metohije Srbi su i dalje nezaštićena etnička grupa na ovim prostorima", naglasio je šef poslaničke grupe Srpske liste.

Kako je naveo, više puta su ispred Srpske liste apelovali da međunarodni predstavnici moraju jasno i oštro da osude nasilje nad Srbima, jer jedno nasilje rađa drugo.

"Ono što je činjenica da su svi ti apeli upućeni od strane Srpske liste ostali neuslišeni od strane predstavnika međunarodne zajednice u Prištini. Činjenica je da kada imate situaciju da se prebijaju neki drugi mladići oni reaguju vrlo promptno, ne čekaju da se sprovede istraga, ali kada su u pitanju obični mladići, čiji roditelji nisu na visokim političkim funkcijama, očigledno oni budu nezaštićeni", rekao je Simić.

On je dodao da posebno brine što su od metohijskih sela napadi počeli u čisto srpskim sredinama i ocenio da se šalje poruka da Srbi nisu dobrodošli i da neko, kada poželi, može da prebija srpsku decu bez ikakve osude, kako političkih predstavnika tako i pravosudnih organa.

"To što albanski politički predstavnici ignorišu te događaje i ne reaguju na njih nas još više motiviše da u narednom periodu vršimo pritisak na njih, međunarodne predstavnike, ali i institucije koje su odgovorne za bezbednost svih građana. Tu pre svega mislimo na Kfor, Euleks i Unmik koji su dobili i mandat Saveta bezbednosti UN da se staraju o miru, bezbednosti i sigurnosti svih građana", poručio je Simić.

On je dodao da ćutanje za neke u Prištini znači odobravanje napada.

"Mi ćemo nastaviti da vršimo pritisak i zahtevaćemo odgovornost jer činjenica je da ne možemo da dozvolimo da gledamo da se srpska deca prebijaju samo zato što nose srpsko ime i prezime", rekao je Simić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.