Sećamo se perioda najvećeg stradanja Srba iz Orhaovca i okolineod terorista UĆK

Izvor: KMnovine.com, 16.Jul.2020, 23:22

Sećamo se perioda najvećeg stradanja Srba iz Orhaovca i okolineod terorista ''UĆK''

U periodu od 11. do 22. jula 1998. godine na području opštine Orahovac oružanim napadom pripadnika terorističke tzv. "OVK" i njihovih sunarodnika nastalo je vreme stradanja za tamošnje Srbe.





Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, koje vodi Verica Tomanović, podseća na tragične događaje koji su se u to vreme odigrali.

U tom periodu kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore "OVK" >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << više od 100 Srba i Roma, pretežno civila, a tokom napada ubijeno je sedam ljudi. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište i odvedeno u ilegalne logore terorističke "OVK".
22. jula 1998. akcijom delegacije MKCK u Prištini oslobođena je grupa od 35 civila zarobljena u Manastiru sv. Vrači u Zočištu. U toj grupi bile su žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, monasi iz manastira i starije osobe iz Zočišta.

Jedan broj zarobljenih oslobođeni su voljom komandanata tzv. "OVK".

Zahvaljujući oslobođenim zarobljenicima imamo svedoke od kojih smo prikupili podatke koji opisuju tragične događaje.

Orahovačka opština ima žrtve i za vreme NATO agresije kada stradaju Srbi braneći svoja naselja i državu.

Nakon potpisivanja Rezolucije SBUN 1244 od 10. juna 1999. godine dolaskom KFOR-a i UNMIK-a na Kosovo i Metohiju nastavljaju se kidnapovanja i ubistva nevinih civila srpske i romske nacionalnosti.

Spisak žrtava se uvećava iz dana u dan.



Nažalost, danas nisu sa nama mnogi roditelji očevici događaja koji su umrli od bola i tuge za svojom decom i drugi bliski srodnici.

Borili smo se zajedno za oslobađanje živih, zarobljenih i zadržanih u logorima "OVK". O detaljima događaja govorili smo svim nadležnim institucijama koje su prikupljale podatke o kidnapovanim, nestalim i ubijenim licima.

Nada da se pronađu živi nestaje pronalaskom masovnih grobnica Mališevo i Volujak 2005. godine. DNK analizom identifikovano je trideset i šest osoba koje su kidnapovane u julu 1998. godine. Jedan broj posmrtnih ostataka kidnapovanih lica iz perioda 1999.-2000. pronađen je u pojedinačnim grobnicama i sahranjen u mestima po želji porodica.

Porodice skrhane bolom i tugom zbog gubitka svojih najbližih nastavljaju da žive u progonstvu očekujući od pravosudnih organa hapšenje počinioca zločina i povratak u svoja rodna mesta.



Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i ove godine u znak sećanja na dan masovnog kidnapovanja 18. jula u 10:00 sati održaće parastos u crkvi Svetog Prokopija na Orlovači.

Nakon parastosa, porodicae 25-oro sahranjenih na parceli broj 1 na groblju Orlovača položiće cveće pored spomen ploče ,,ZA NEZABORAV“ svim žrtvama.

Istog dana18. jula 2020. god. održaće se parastos u porti crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči pored spomenika svim stradalim Srbima na području opštine Orahovac u periodu od 1998.-1999. i 2000.godine ( 84 lica srpske nacionalnosti ).

Očekujemo i ove godine prisustvo medija koje će dati doprinos u prikazivanju istine stradanja Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Udruženja
Verica Tomanović




PROČITAJTE JOŠ: 
KiM: Drama sa činovima u kojima se radnja ponavlja - KM NovineDanas mediji bruje o "izgradnji budućnosti" na Kosovu i Metohiji. Srbi se zaklinju "državi" Kosovo i dalje nazivaju Srbima, oba - bez sramote. Da se podsetimao i kako se, 1998. gradilo ovo što danas imamo. Gotovo da nema da nije po zlu zapamćen. U ranim jutarnjim časovima 18. jula 1998.

PROČITAJTE JOŠ: 
Orahovac: Šiptari (nakratko) skinuli tablu ulice "Slovena Radića" - KM Novinepetak, 29. maj 2020. | Urednički kolegijum U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez natpisa o kojoj se ulici tačno radi. Tabla koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva" 1984.

PROČITAJTE JOŠ: 
Unmik zataškao zločine OVK - KM NovineMisija Unmik je 2006. godine bez ikakvog objašnjenja naglo prekinula istragu o otmici i ubistvu Srba iz Retimlja i Opteruše, među kojima su i Kostići, porodica sa najtragičnijom sudbinom na Kosovu. Izvodi iz istražnih spisa u koje su "Vesti" imale uvid pokazuju i da istražitelji misije UN na KiM nikoga nisu ispitali u svojstvu osumnjičenog.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.