Savet za nacionalnu bezbednost u četvrtak o izjavi Izetbegovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za nacionalnu bezbednost u četvrtak o izjavi Izetbegovića

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je večeras da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana za četvrtak i da će današnja izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića biti glavna tema.

On je u izjavi za TV Prva rekao da je Izetbegovićeva izjava da se nada da će BiH priznati nezavisnost Kosova, nedobronameran i štetan potez, te da se u tome vidi razlika u njegovom i u pristupu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Aleksandar Vučić se u trenutku kada su ga napali u Srebrenici, vratio u Srbiju, došao da predsedava sednicom Vlade i rekao da hoće da pruži ruku prijateljstva, da razgovara i da gradi mir", rekao je Stefanović i dodao da od tada srpska vlada investira u BiH, gradi dodatnu infrastrukturu, povezuje ljude i uzdržava se od bilo kakve izjave da bi zadržala stabilnost.

Održana sednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti

Sednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti održana je danas u zgradi Predsedništva Republike Srbije, a razmatran budući rad ovog tela i bezbednosna situacija u zemlji i regionu.

Takođe su usvojeni i određeni zaključci radi pojačavanja borbe protiv kriminala i korupcije u Republici Srbiji i suprotstavljanja svim ostalim oblicima ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Sednici su, pored članova Biroa, prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, republički tužilac Zagorka Dolovac i direktor policije Vladimir Rebić, navodi se u saopštenju Biroa.

Kako kaže Stefanović, o toj izjavi će na sednici Saveta, čiji je on sekretar, definitivno biti reči, a ostaje da se vidi da li će se govoriti o još nekim tačkama koje se vezuju za bezbednost Srbije.

"Svakako da će to biti ključna tačka i o tome ćemo razgovarati na najvišem nivou kako bismo sagledali sta će biti odgovor Srbije na ovo što se tumači kao jedno ozbiljno unošenje nestabilnosti u čitav region", poručuje Stefanović.

"Videćemo šta će biti predsednikov predlog u četvrtak, ali svakako da nam neće biti lako da se ponašamo kao da se nije dogodilo i da preko toga pređemo kao da je upućen jedan lep pozdrav i želje za prosperiteom i napretkom", kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, svako ko kaže da hoće da prizna tzv. nezavisnost Kosova vrlo direktno poziva na nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Kako je dodao, nije siguran da li je Izetbegović svestan ozbiljnosti svoje izjave.

"Ne znam da li Izetbegović razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji", ocenio je Stefanović.

On dodaje da će Izetbegovićeva izjava biti kamen spoticanja kao što su, prema njegovim ocenama, i nerešene istrage o pokušaju linča na predsednika Srbije.

Izetbegović je u intervjuu za "Dojče vele" rekao da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini.

"Izetbegovićeva moć i karijera u rukama SAD"

Iza izjave Izetbegovića stoje SAD, uveren je novinar Željko Cvijanović.

"On to radi sad zato što postoji veliki pritisak sa Zapada, pre svega iz SAD na Beograd da popusti po pitanju Kosova i po pitanju Rusije. Izetbegović je deo tog kora i deo tog pritiska", smatra Cvijanović.

On dodaje da iako su emotivna ubeđenja bošnjačkog člana Predsedništva BiH mnogo bliža Erdoganu, koji je inače nedavno bio u poseti Srbiji, Izetbegovićeva politička moć i politička karijera stoje u rukama SAD.

Cvijanović ocenjuje da je Srbija u poslednje vreme dosta investirala u dobre odnose sa susednom zemljom, a da izjava Izetbegovića te odnose vraća desetak godina unazad.

Upitan da li su Srbi u Republici Srpskoj jedina adresa na koju je njegova izjava upućena, Cvijanović primećuje da je u intervjuu Dojče veleu, u kojem je dao i pomenutu izjavu, Izetbegović i pretio ratom Srbima u Republici Srpskoj a da je to ostalo u senci ostalih izjava.

" Nije neuobičajeno da on preti Republici Srpskoj ali je vrlo neuobičajeno da je spreman da prekrši Ustav da bi priznao Kosovo", kaže Cvijanović.

On je objasnio da bi Izetbegović jedino kršenjem Ustava mogao da prizna nezavisnost Kosova jer je najvišim pravnim aktom rešeno da odluke donosi tročlano Predsedništvo "gde ima jedan član, koji se sigurno neće saglasiti s tim - Mladen Ivanić".

Đurić: Izjava Izetbegovića ''skandalozna i šokantna''. Odgovorićemo na pravi način

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava ''skandalozna i šokantna'' i da, kako je rekao, iz korena menja ''stvari i odnose''.

''Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, pošto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine", rekao je Đurić za Pink.

Đurić je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da daju, kako je rekao, pravi odgovor na šokantnu i skandaloznu izjavu Izetbegovića.

Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti

"Ja imam instrumente kojima to mogu i imam nameru zaustaviti, tako da BIH neće priznati (nezavisnost Kosova). Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo takva odluka neće biti na Predsedništvu, a ako bi bila ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove "vitalni nacionalni interes", objasnio je Ivanić.

Kako je rekao, na taj način odluka se može staviti van snage, tako da "nema ni teorijskih, ni praktičnih šansi da BiH to uradi".

Ivanić: Licemerje sarajevske politike

Izjava Izetbegovića govori o "licemerstvu sarajevske politike", rekao je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić kaže da nije slučajno što se ona pojavila manje od mesec dana pre dolaska delegacije te zemlje u Beograd, rekao je Ivanić za Tanjug i ocenio da je to svesno stvaranje negativnog ambijenta.

"Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi", kazao je on.

Na pitanje kakvu poruku šalje Izetbegović kad ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, Ivanić kaže da je to verovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu.

Pokazuje se, kaže, ovaj put da tu apsolutno nema žrtve, da je to svesno iritiranje i svesno pravljenje negativnog ambijenta na najosetljivijem pitanju za Srbiju.

"Dobar komšija to nikad ne bi uradio", poručio je Ivanić.

Kaže da Izetbegović može pokušati da proba nešto, ali da neće uspeti, kao što, ističe, nije uspeo ni sa revizijom tužbe, kao što nije popustio ni sa 9. januarom.

"To su sve potezi na koje sam ja imao jasne odgovore i pokazao da on apsolutno nema instrumenata i ovde neće uspeti. To potpuno garantujem", rekao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, BiH neće priznati nezavisnost Kosova, a u slučaju da ga preglasaju, kaže da ima instrumente kojima tu odluku može da ospori.

Reagujući na izjavu Izetbegovića, Ivanić kaže da tu njegovu izjavu nije video, ali napominje da od toga nema ništa.

"To je njegova pusta želja i rekao bih loša namera prema Srbiji", zaključio je Ivanić.

Omerović: Komadanje Srbije značilo bi da i BiH može na tri dela

Van svake je pameti da neko ko je samo jedan od tri člana Predsedništva države, koja čuva sopstveni teritorijalni integritet, želi da priznaje secesiju u drugoj državi, izjavio je narodni poslanik Meho Omerović.

"Čak i da to želi, bilo ko od tri člana Predsedništva BiH, to je nemoguće bez saglasnosti druge dvojice", rekao je Omerović Tanjugu.

Pri tome se, ističe, radi o teritoriji jedne od država koja je garant Dejtonskog sporazuma, Srbiji, a na kojem je napravljena današnja BiH, država tri naroda.

"Dakle, zalagati se za komadanje Srbije priznavanjem Kosova značilo bi da je to i prihvatanje da se i Bosna i Hercegovina može deliti na tri dela", ukazao je Omerović.

A to, smatra on, ne želi ni Bakir Izetbegović, niti oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma.

Poslednji događaji oko Katalonije su više nego jasno pokazali kakav je stav EU oko promene granica, ističe on.

"A, granice na Zapadnom Balkanu se, istorijski gledano, mogu menjati samo silom. Kome je u interesu da to danas želi? Nikom normalnom...", zaključio je Omerović.

Dodik: Od Izetbegovića ne zavisi ništa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da član Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom, kao da ne poštuje ni Bosnu i Hercegovinu.

"Kosovo neće biti priznato od strane BiH šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi jer to da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne, zavisi od Republike Srpske" rekao je Dodik za Pink.

On je dodao da to može da bude samo "stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere".

Dodik je rekao da Izetbegović "nije Bosna i Hercegovina" te da li će KiM biti priznato od strane Bosne zavisi od Republike Srpske, koja to, kako kaže neće učiniti.

"Ja bih mogao da kažem da više od Bakira Izetbegovića, da li će Kosovo biti nezavisna država, zavisi od mene nego od njega. Bakir Izetbegović je jedan propali političar koji sada stalno vraća iste teme kao njegov otac preteći ratom na ovim prostorima bez ikakvih realnih uporišta za tako nešto", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je kazao da Izetbegović ima mnogo problema u svojoj političkoj partiji i svom narodu, što se tiče podrške, i da na ovaj način, kako kaže, pokušava da vrati politički značaj.

"Apsolutno jedna zloupotreba, kojoj nije nesklon Bakir izetbegović i njegovi saradnici. Mislim da se samo on dovoljno demaskirao, a da sa ovim ne može ništa da postigne. Da li će BiH priznati KiM ili ne, zavisi od Republike Srpske, a Republika Srpska je protiv priznanja", poručio je Dodik.

Petrov: Izetbegović izjavom o KiM krši ustavni poredak BiH

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov smatra da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, da je BIH trebalo dosad da prizna Kosovo, sporna sa stanovišta ustavnog poretka BIH, države zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Sa stanovišta ustavnog prava, Izetbegovićeva izjava nema apsolutno nikakvo dejstvo. Ona se ne može tretirati kao izjava kojom se krši ustavni poredak Srbije, ali se i te kako može smatrati spornom sa stanovišta ustavnog poretka BIH, zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Dejtonskom ustavu i načelima tog ustava", rekao je Petrov Tanjugu.

Izetbegović kao jedan od tri člana Predsedništva BIH dobro zna da bi odluka o priznaju Kosova morala da bude doneta konsenzusom sva tri člana Predsedništva, naglasio je profesor.

"Izuzetno bi mogla da bude doneta preglasavanjem, u kom slučaju bi gotovo sigurno član predsedništva iz Republike Srpske stavio veto i uputio tu izjavu Narodnoj skupštini RS koja po Dejtonskom ustavu u roku od 10 dana ili potvrđuje odluku ili je ne potvrđuje", rekao je Petrov.

On je naglasio da član predsedništva, kolegijalnog šefa države u BIH, ne može davati tako formulisanu izjavu.

"To je politička izjava koju možemo posmatrati na dva načina - u svetlosti priprema za izbore u BIH koja je upućena bošnjačkom narodu, i kao očekivanu reakcija na sve ono što Srbija i RS rade u ovom periodu, a to je institucionalizovanje dozvoljene saradnje u okviru sporazuma o paralelnim odnosima i zajedničke sednice dveju vlada od pre nekoliko dana", naveo je profesor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.