Savet bezbednosti o Kosovu: SAD i Britanija za smanjivanje UNMIK-a, Rusija protiv

Izvor: RTS, 27.Feb.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti o Kosovu: SAD i Britanija za smanjivanje UNMIK-a, Rusija protiv

Rusija sa jedne i Britanija i SAD sa druge strane razmenili su seriju oštrih političkih opservacija u vezi sa budućnošću misije UN na Kosovu, pri čemu se London i Vašington zalažu za smanjivanje obima UNMIK-a, dok Moskva takvu inicijativu smatra neopreznom. Tomislav Nikolić upozorio na provokacije Prištine. Priština traži ukidanje UNMIK-a.
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponovile su u ponedeljak, tokom rasprave pred Savetom bezbednosti UN, zahtev za smanjivanje broja pripadnika UNMIK-a "u skladu sa ulogom" te misije, čemu se Rusija oštro suprotstavila, podsećajući da Rezolucija 1244 i dalje važi.

Ovde možete pogledati ceo govor Tomislava Nikolića 
Na početku izlaganja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, šef UNMIK-a Zahir Tanin i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izrazili su Rusiji i porodici saučešće povodom smrti ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina.
Amerikanci i Britanci, uz podršku Japana, Ukrajine i Francuske, zatražili su da se izveštaji UNMIK-a Savetu bezbednosti, umesto na svaka tri meseca, nadalje podnose dva puta godišnje, kao i da se broj službenika te misije "smanji" u skladu sa ulogom koju UNMIK ima na terenu.
Inicijativa Vašingtona i Londona, suštinski, potiče iz vremena kada je formirana misija EU na Kosovu (Euleks), ali se dramatičnom smanjivanju broja službenika, ili ukidanju UNMIK-a, oštro protivi Rusija.
Predstavljajući prvi izveštaj novog generalnog sekretara Antonija Guteresa o Kosovu, šef UNMIK-a je upozorio da zapaljiva retorika koju su u poslednje vreme koristile obe strane preti da ostavi trajne posledice na dijalog između Beograda i Prištine.
"Činjenica je da niz događaja, koji su detaljno opisani u izveštaju generalnog sekretara UN, zajedno podrivaju poverenje i situaciju guraju ka novoj nestabilnosti i novim sukobima", rekao je Tanin.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za eskalaciju tenzija optužio kosovske Albance, navodeći pretnje koje je Beogradu, iz pritvora u Francuskoj, upućivao bivši regionalni komandant OVK Ramuš Haradinaj, kao i zaustavljanje voza ka Kosovskoj Mitrovici.  
"Poruka koju sa ovog mesta želim da pošaljem svim ekstremistima jeste da mirna rešenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se rešavati putem dijaloga, a ne pretnjama i upotrebom sile", rekao je Nikolić i dodao da bi formiranje vojske Kosova, čime bi bila prekršena Rezolucija 1244, predstavljalo "ozbiljnu pretnju naporima u pravcu stabilizacije ne samo Kosova i Metohije već i Zapadnog Balkana". 
Nikolić je, takođe, rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet, dok je zamenik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronikov, aludirajući na to telo, upitao zapadne kolege: "Zbog čega se postižu dogovori ukoliko Priština nema nameru da ih sprovodi?"
Kosovska ambasadorka u Vašingtonu navela je da će Priština formirati Zajednicu srpskih opština, ali "samo u skladu da kosovskim ustavom i bez bilo kakvih izvršnih ovlašćenja".
Čitaku je, istovremeno, rekla i da Priština nema nameru da pregovara sa Beogradom oko formiranja kosovske vojske.
Komentarišući proces koji se vodi protiv jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja, Čitaku je navela da postupanje Francuske po srpskoj poternici predstavlja "progon, a ne pravdu".
Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN: 
17.40 - Sjedinjene Američke Države podržale zahtev Prištine za daljim smanjenjem uloge UNMIK-a na Kosovu, navodeći da ta misija "predimenzionirana" u odnosu na ulogu koju ima na Kosovu. Američki diplomata je, takođe, naveo da je Kosovo "uspešna priča" i pozvao države koje to nisu učinile da priznaju Kosovo.
17.30 - SAD zatražile da se izveštaji Savetu bezbednosti sa tri "prorede" na šest meseci. 
17.21 - Rusija se oštro protivi menjanju mandata misije UN na Kosovu, koja delujući shodno Rezoluciji 1244, predstavlja kamen temeljac međunarodnog prisustva na Kosovu i garant stabilnosti, rekao je zamenik ruskog ambasadora pri UN. 

17.17 - Safronikov je, istovremeno, upozorio na nastavak napada na Srbe na Kosovu, širenje radikalnog islama, te učešće kosovskih Albanaca u radikalnim formacijama na Bliskom istoku.  
17.14 - Ruski diplomata Vladimir Safronikov upitao je ambasadore Saveta bezbednosti "čemu dogovori uz posredovanje međunarodne zajednice ukoliko Priština nema nameru da ih poštuje".
17.09 - Formiraćemo Zajednicu srpskih opština, ali samo u skladu da kosovskim ustavom i bez bilo kakvih izvršnih ovlašćenja. Nećemo sa Srbijom raspravljati o formiranju kosovske vojske, rekla je Čitaku. 
17.01 - Vljora Čitaku očekuje da će Kosovo uskoro postati članica Ujedinjenih nacija. Optužila je Srbiju da zloupotrebljava međunarodne organizacije, navodeći slučaj Ramuša Haradinaja. 
16.55 - Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, takođe je izlaganje počela izražavanjem saučešća Rusiji i porodici Vitalija Čurkina, "iako se u većini stvari nisu slagali". Čitaku je rekla da je neopravdano trošenje miliona dolara na misiju UN na Kosovu. 

16.54 - "Srbija neće priznati Kosovo bez obzira na to šta nam se nudi zauzvrat i bez obzira na to kakvim pritiscima budemo izloženi. Pozivam države koje nisu priznale Kosovo da ostanu čvrsto pri tom stavu bez obzira na besramne pritiske", rekao je Nikolić. 
18.40 - Nikolić o Ramušu Haradinaju: "Taj nečovek, u pokušaju da izbegne pravdu, preti da će Srbija proći kao i 1999. godine." Predsednik Srbije je, istovremeno, pitao članice Saveta bezbednosti zbog čega su izostale osude ovakve izjave.
16.35 - Zajednica srpskih opština je ključ opstanka Srba na Kosovu i zaslužuje veću međunarodnu pažnju, pa i veći prostor u izveštaju generalnog sekretara UN, rekao je Nikolić, navodeći da je formiranje tog tela prioritet.

16.30 - Nikolić je optužio vlasti u Prištini za "niz provokacija", uključujući zaplenu školskih udžbenika, pretnje konfiskacijom imovine Kombinata "Trepča", te zaustavljanja voza koji je saobraćao prema Kosovskoj Mitrovici.
16.25 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao počast nedavno preminulom ambasadoru Rusije pri UN. Naš primarni cilj je očuvanje mira, stabilnosti i ljudskih života, rekao je Nikolić, navodeći da su najave formiranja kosovske vojske štetne po stabilnost.
16.18 - Zahir Tanin je, takođe, rekao da će poslednji događaji ostaviti posledice po odnose između Srba i Albanaca, kao i da će biti potrebno vreme da se proces vrati na kolosek. "Nema alternative dijalogu", rekao je šef UNMIK-a. 
16.15 - Šef UNMIK-a je rekao da se Beograd i Priština međusobno optužuju zbog zapaljive retorike, što je dovelo do smanjenja poverenja među stranama i imalo direktne posledice po tok dijaloga.
16.08 - Počela sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu. Izveštaj generalnog sekretara UN predstavlja šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je izrazio saučešće Rusiji i porodici nedavno preminulog ruskog ambasadora Vitalija Čurkina.

Situacija na Kosovu na dnevnom je redu Saveta bezbednosti UN, prvi put otkako je Portugalac u januaru preuzeo dužnost generalnog sekretara svetske organizacije.
Izveštaj pokriva period tokom kojeg su na funkciji generalnog sekretara UN bili Ban Kimun, do 31. decembra 2016, i Guteres, od 1. januara 2017.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.