Šarović: Tražićemo suspenziju Kosova iz Cefte i SSP-a

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarović: Tražićemo suspenziju Kosova iz Cefte i SSP-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je, povodom taksi od 100 odsto koje su prištinske vlasti uvele na proizvode iz BiH i centralne Srbije, da nema potrebe da se poseže za kontramerama, ali da bi odgovor BiH mogao da bude zahtev za isključenje Kosova iz sporazuma koji garantuju slobodnu trgovinu.
Mirko Šarković je istakao da je jedna od mogućih mera, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ako se sa ovim merama Prištine nastavi, da zatraže suspenziju iz okvira Cefte (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini), ali da će tražiti i suspenziju iz SSP-a (Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU).

"Oni zasedaju 17. decembra, a mi ćemo (EU komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju) Johanesa Hana i (Visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost) Federiku Mogerini obavestiti o tome", rekao je Šarović za TV Alfa, prenosi Avaz.
Navodi se da je Šarović ocenio da je Kosovo ulaskom u Ceftu prihvatilo i činjenicu da BiH u tom trenutku nije priznala Kosovo, kao i da priznanje ne može biti uslov za slobodnu trgovinu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Tražićemo suspenziju Kosova iz CEFTA i SSP"

Izvor: B92, 11.Dec.2018

Sarajevo -- Odgovor Bosne i Hercegovine na carine prištinskih privremenih institucija od 100 odsto mogao bi da bude zahtev za iskuljučenje Kosova iz CEFTA sporazuma...Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je povodom carine od 100 odsto koje su prištinske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.