Šarčević: Sve bolji kvalitet nastave, upisni rok po planu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Sve bolji kvalitet nastave, upisni rok po planu

Kvalitet nastave na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici značajno je bolji i stalno napreduje, a prvi upisni rok je prošao po planu, izjavio je danas ministar prosvete nauke I tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nakon posete toj visokoškolskoj ustanovi.

Šarčević je sa dekanima Prištinskog univerziteta razgovarao o upisu, potrebama fakulteta, istraživačkom radu, a posle sastanka je novinarima izjavio da je prvi upisni rok prošao optimistično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da se u septembru očekuje I ispunjavanje svih planiranih upisnih kvota.

On je napomenuo i da je u pitanju bio „otvoreni upis“ i objasnio da to znači da svi koji se prijave za studije, a žive na KiM, biti budžetski finansirani student.

Upitan za stanje koje su izazvale anticivilizacijske takse koje je uvela privremena administracija u Prištini I kako se to odražava na student, Šarčević je rekao da je „kreativno rešeno“ snabdevanje Studentskog centra, da su još ranije urađene donacije koje ne podležu tim taksama koje su uvedene I da se to sada pokazalo kao veoma dobro rešenje.

Govoreći o istraživačkom radu uopšte on je ukazao I na novi, dvostruki model finansiranja nauke po kojem će svi istraživači na fakultetima imati sigurnu i stalnu platu, a mogu i da konkurišu za projektna finansiranja.

Dodao je da je 21 juna bio prvi poziv za mlade istraživače, a da će na jesen ići poziv za veliki istraživački ciklus.

Ministar je rekao i da su razgovarali o povezivanju prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici sa naučnom dijasporom, o gradnji na tom univerzitetu, a takođe I da je saslušao I student I njihova interesovanja.

„Ja ovaj Univerzitet ne odvajam od bilo kojeg drugog u Srbiji“ rekao je Šarčević u izjavi novinarima.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević rekao je da su na sastanku dogovorene perspektive razvoja sistema visokoškolskog obrazovanja na KiM i da su ministra obavestili o upisu na svih deset fakulteta tog univerziteta te pripremama za naredni upisni rok.

Vitošević je naveo I da su ministra obavestili o planovima zapošljavanja mladih kadrova i razgovarali o mogućnosti dobijanja stambenih jedinica za njih te učestvovanja u projektima i istraživačkom radu.

Prema njegovim rečima razgovaralo se i o kvalitetu obrazovanja na fakultetima dok su student ministra obavestili o aktivnostima koje imaju i razvojnim projektima uz molbu da im u tome pomogne.

Sastanku trebalo da prisustvuje i zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović, koji je, međutim, bio bez razloga tri sata zadržan na administrativnom prelazu Jarinje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.