Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2018, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje neće podržati rezoluciju o dijalogu sa Srbijom

Poslanica Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Arberije Nagavci izjavila je kasno sinoć da njena stranka neće podržati predlog rezolucije o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su dogovor postigli predstavnici stranaka na vlasti na sastanku kod predsednika kosovske skupštine.

Ona je za portal lajmi.net rekla da ne zna tačno šta sve sadrži predlog o kojem je dogovor postignut na sastanku kod predsednika skupštine Kadrija Veseljija u subotu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali da prethodno treba ispuniti neke od uslova kako bi se posle toga nastavilo sa izradom rezolucije.

"Treba prvo dozvoliti održavanje sednice koju smo mi (opozicija) predložili, treba proceniti ostvarivanje prethodnih sporazuma i posle toga da sednemo svi da radimo (na predlogu rezolucije), a ne da se predstavi kao uspešno nešto što je ranije pripremljeno", kazala je Nagavci.

Protiv rezolucije prethodno se izjasnio i generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri.

U predlogu rezolucije koja je dogovorena na sastanku predsednika Skupštine, premijera i trojice zamenika premijera navedeno je da je Kosovo nezavisna i suverena država, sa nepovredivim granicama o kojima se ne može razgovarati, i da dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba da se okonča međunarodno pravno obavezujućim sporazumom i međusobnim priznanjem.

Na sastanku kod predsednika kosovske skupštine i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija učestvovali su i premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, lider Socijaldemokratske inicijative i zamenik premijera Fatmir Ljimaj i zamenici premijera Enver Hodžaj i Dardan Gaši.

Prema dogovoru koji su postigli, predlog rezolucije koji treba da bude dostavljen na razmatranje i usvajanje Skupštini Kosova koja, kako je navedeno, ocenjuje da će potpisivanje međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma Republike Kosovo i Republike Srbije omogućiti punu normalizaciju odnosa dve susedne zemlje poštujući suverenitet i teritorijalni integritet.

"Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo su nedodirljivi i ne mogu se dovesti u pitanje i štitiće se svim sredstvima koja su utvrđena Ustavom i zakonima. Kosovo ne prihvata treći stepen vlasti, koji može dovesti pod sumnju unutrašnju ustavnu i institucionalnu funkcionalnost Kosova", kaže se u tački dva predloga rezolucije.

U tački tri se ističe da Kosovo snažno podržava olakšavajuću ulogu EU i SAD u postizanju međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma, koje će garantovati njegovu primenu.

Međunarodno pravno obavezujući sporazum omogućiće Kosovu članstvo u organizaciji Ujedinjenih nacija i svim drugim međunarodnim organizacijama u kojima do sada nije učlanjeno. Skupština Kosova ocenjuje da će međunarodno pravno obavezujući sporazum takođe suštinski ubrzati članstvo u EU i NATO.

U rezoluciji se u tački pet govori o sastavu delegacije za dijalog sa Srbijom na čijem je čelu, kako je i ranije predloženo, zamenik premijera Fatmir Ljimaj, dok su članovi komisije zamenici premijera Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Dardan Gaši, ministar Mahir Jagđilar i šef kabineta premijera i šef delegacije Kosova u tehničkom delu dijaloga Avni Arifi.

Članove u delegaciji daju i opozicione stranke - Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova i politička stranka Alternativa.

Delegacija se obavezuje da informiše Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije, kaže se u predlogu rezolucije.

"Skupština Kosova je vrhovni autoritet koji će ratifikovati međunarodni pravno obavezujući sporazum Republike Kosovo i Republike Srbije glasovima dve trećine svih poslanika, kao što ratifikuje međunarodne sporazume o teritoriji, miru, savezima, političkim i vojnim pitanjima", navodi se na kraju rezolucije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.