Samo Kosovo na Zapadnom Balkanu nije dobilo pomoć od Kine i jedino gde nema kineskih investicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 21:58

Samo Kosovo na Zapadnom Balkanu nije dobilo pomoć od Kine i jedino gde nema kineskih investicija

Kosovo je jedino na Zapadnom Balkanu koje nije dobilo medicinsku pomoć od Kine u sklopu njene "diplomatije maski za lice", piše Radio Slobodna Evropa.

Reč je o frazi koja se koristi za opisivanje rastućeg kineskog uticaja u državama, uključujući i evropske, u koje je ta zemlja uputila lekove i medicinska sredstva nakon izbijanja krize korona virusa.

Kada je reč o Kosovu, piše Slobodna Evropa, ne samo što tu nisu stigla sredstva iz Kine, nego je Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedino na Zapadnom Balkanu u kome nema kineskih privrednih investicija.

Kina ne priznaje nezavisnost Kosova proglašenu 2008. i poštuje integritet Srbije, koja po svom Ustavu tretira Kosovo i dalje kao svoj deo.

Kako je izjavio kineski zamenik stalnog predstavnika u UN Vu Haitao prošle godine, Kina podržava rešavanje pitanje Kosova kroz dijalog sa Srbijom, a u sklopu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, i naglašava da rešenje treba bude prihvatljivo za obe strane

U spletu takvih okolnosti, Kosovo ostaje jedino na Zapadnom Balkanu izvan kineskog uticaja, što navodi i portparol vlade u Prištini Perparim Krieziju u izjavi za Radiju Slobodna Evropa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.