Samo Dečanima oteto više od 700 hektara zemlje; Odluka koju Priština poštuje

Izvor: B92, 26.Jan.2022, 13:42

Samo Dečanima oteto više od 700 hektara zemlje; Odluka koju Priština "poštuje"

Ustavni sud Kosova presudio je još 2016. da se 24 hektara oduzetog zemljišta vrate manastiru Visoki Dečani, ali ta odluka još nije sprovedena.

Uprkos presudi i svim pozivima ambasadora Kvinte tokom godina, od konkretnih akcija nije ništa urađeno.

I dok se albanski političari i stručna javnost u velikoj meri protive obavezi da se 24 hektara vrate manastiru, malo se pominje činjenica da je Visokim Dečanima 1946. godine oduzeto više od 700 hektara zemljišta i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šume, a tu odluku komunističkih vlasti u Prištini "poštuju“.

Država Srbija je 1997. vratila svega 24 hektara manastiru, što je tada upisano u katastar, ali oko povraćaja ostatka zemljišta ili kompenzaciji tada nije bilo reči.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da kada bi se pomenutih 24 hektara zaista vratilo, to bi možda omogućilo da se otvori priča oko povratka ostatka imovine SPC koja je bila oduzeta od strane komunističkih vlasti 1946. godine.

"Upravo se zbog toga možda toliko Priština i opire tome i možda strahuje da bi to otvorilo priču oko povratka ostatka zemljišta i imovine koju su komunističke vlasti oduzele SPC na teritoriji Kosova i Metohije. I tu se ne radi samo o Visokim Dečanima, nego i Pećkoj patrijaršiji (oko 800 hektara) i mnogim drugim crkvama i manastirima“, kaže Raković za Kosovo onlajn.

Kako navodi Raković, albanska vlast u Prištini bi trebalo da ponište odluku iz 1946.

"Dakle postoje tri opcije, ili da se vrati zemljište Visokim Dečanima, da se kompenzuje za drugo zemljište ili da se finansijski obešteti SPC. Na žalost, ovde su u pitanju dvostruki aršini, jedna pravila važe za Srbe, druga za ostale. Sećam se kada je trebalo da se vrati zemljište Pećkoj patrijaršiji, koje je trebalo da bude upotrebljeno za ispašu, Italijani su klimnuli glavom i rekli "biće urađeno", ali nikada se naravno to nije dogodilo. Naravno, treba biti uporan, tražiti iznova i iznova, a jednog dana će se stvoriti nove međunarodne okolnosti koje će omogućiti povraćaj imovine SPC na Kosovu i Metohiji“, smatra Raković.

Podsećanja radi, Zakonom o agrarnoj reformi iz 1945. godine, omogućeno je oduzimanje imovine SPC, pa je tako 20. decembra 1946. godine Pećkoj patrijaršiji oduzeto gotovo 800 hektara obradive zemlje i šume, dok je manastir Visoki Dečani ostao bez više od 700 hektara.

U godinama koje su usledile komunističke vlasti su omogućile otimanje i brojne druge imovine crkava i manastira na prostoru Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.