Sada se Tači pita, razgraničenje će biti na stolu

Izvor: Mondo, 20.Jul.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sada se Tači pita, razgraničenje će biti na stolu"

Ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera svakako uticati na dijalog Beograda i Prištine, ocenjuje viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

On navodi da je njegovim odlaskom "uklonjena glavna prepreka za ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je Srbija postavila kao jedini uslov za nastavak dijaloga".

"Takođe, ovim je veću težinu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pregovorima dobio predsednik Kosova, Hašim Tači", rekao je Milidrag, za agenciju Beta, koji je i saradnik Foruma za etničke odnose.

Stejt department ČESTITAO Haradinaju odlazak u Hag

Milidrag navodi da je se zna da je Tači "u najmanju ruku bio na putu da sa predsednikom Srbije Vučićem dođe do zajedničkog rešenja koje bi podrazumevalo takozvano razgraničenje i razmenu teritorija".

Prema rečima Milidraga, "ta će opcija sada biti ponovo na stolu, pogotovo ako se ima u vidu da SAD nemaju ništa protiv, a Francuska je daleko od apsolutno negativnog stava koji ima Nemačka kada je to rešenje u pitanju".

"U tom kontekstu, paradoksalno, iako može doprineti ponovnom pokretanju dijaloga, Haradinajev odlazak može imati vrlo negativne posledice po srpsku zajednicu južno od Ibra, jer promena granica znači da Srbi u enklavama ostaju prepušteni na milost i nemilost Prištine i albanskih ekstremista, pošto više neće moći imati status ;koji bi imali sa srpskom zajednicom na severu u okviru Kosova - naprosto, biće ih premalo", naglasio je Milidrag.

On je napomenuo da to jeste veliki problem i rekao kako ne veruje da iko "ozbiljan ;misli da će enklave i kulturna baština ostati ;nedirnuti ili da će ih nekakav poseban status zaštititi".

"Protiveći se svakoj podeli i razmeni teritorija, ponovo paradoksalno, Haradinaj jeste bio od koristi i srpskoj zajednici južno od Ibra", ocenio je Milidrag.

"To da je Haradinaj osumnjičen za ratne zločine ili da ;se protiv njega vodi istraga kao protiv osumnjičenog", naveo je Milidrag, "svakako će doprineti zadovoljenju pravde, ali i osećaju na srpskoj strani da pravda nije jednostrana, bio taj osećaj opravdan ili ne".

"Kada je Balkan u pitanju, proces izmirenja sa vlastitom prošlošću i uspostavljanje normalnih odnosa saradnje s okolnim društvima, nažalost, mora se temeljiti na sudskim procesima i svaki proces protiv osumnjičenih za zločine protiv srpskih civila na Kosovu tome može znatno doprineti", naglasio je Milidrag.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Predrag Milidrag: Haradinajeva ostavka pogoduje ideji razmene teritorija

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2019

Viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag ocenio je danas da će ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera svakako uticati na dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je njegovim odlaskom "uklonjena glavna prepreka za ukidanje taksi na robu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.