SPC za vikend proslavlja dva važna jubileja

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC za vikend proslavlja dva važna jubileja

Beograd -- Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska sutra i prekosutra proslavlja dva velika jubileja.

Biće proslavljeno hiljadu godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova samostalnosti SPC.

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je vernike da saborno proslave ova dva značajna jubileja u Novom Pazaru, koji je kolevka srpske države, javlja Kosovo onlajn.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sa početkom u 17 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << episkop Teodosije će sa arhijerejima služiti večernju službu, nakon koje će u 18 sati biti održana svečana akademija.

U nedelju, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, sa početkom u 9 časova, biće služena arhijerejska liturgija koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije.

Crkva se nalazi dva kilometra severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima, potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.