SPC: Mir bi bio moguć kada bi se dogovarali isključivo Srbi i Albanci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Mir bi bio moguć kada bi se dogovarali isključivo Srbi i Albanci

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocenila je danas da su odluku o "formiranju vojske kosovsko-metohijskih Albanaca doneli neprijatelji mira, ponovnim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava" i poručila da se "moli za dobro oba naroda" koji bi se o svojoj sudbini lakše dogovorili da im se u dogovore ne mešaju velike sile.

U saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej, naglašava se kako "za SPC nema dileme da je ta vojska usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Kosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom" i da "neprijatelji Crkve Božje nameravaju da unište ili da bar preotmu" pravoslavna svetinje na Kosovu, navedeno je u saopštenju.

Ističe se i da "ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila", rukovođenih "sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca".

Patrijarh naglašava kako se "zbog dobra oba naroda, Srpska pravoslavna crkva neodstupno moli i zalaže za mir i za miran suživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci".

Naglašeno je da SPC "podržava odgovoran stav najviših državnih organa" Republike Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje i da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenja i stradanja.

Ističe se i da SPC "u potpunosti podržava odluku Predsednika Srbije, g. Aleksandra Vučića, da Republika Srbija zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut".

Takve garancije snažno krepe naš narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen, navodi se u saopštenju SPC, uz poziv vernicima i svim građanima Republike Srbije, a posebno političarima, da "budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak" Srba na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.