ŠOKANTNO OTKRIĆE RODA BLAGOJEVIĆA: Evo ko je sprečio Klintonovu ideju o podeli Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOKANTNO OTKRIĆE RODA BLAGOJEVIĆA: Evo ko je sprečio Klintonovu ideju o podeli Kosova

Srbi bi ovim rešenjem dobili kontrolu nad severnim delom, gde predstavljaju većinu i gde ima dosta pravoslvanih crkava i znamenitosti od istorijskog značaja. Jug bi pripao etničkim Albancima. 

Bil Klinton je planirao da za vreme NATO intervencije na SR Jugoslaviju, 1999. godine, započne realizaciju plana o podeli Kosova i Metohije na dva dela. Severni bi pripao Srbima, a južni Albancima. Međutim, sve je palo u vodu zbog toga što su tadašnjeg američkog predsednika u nameri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sprečili važni ljudi tadašnje američke administracije - državna sekretarka Medlin Olbrajt i savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger.

Ovo šokantno otkriće došlo je od bivšeg američkog kongresmena i guvernera Ilinoisa srpskog porekla Roda Blagojevića. Njega je pre nekoliko dana pomilovao sadašnji predsednik SAD Donald Tramp. Nakon sedam godina mu je prekinuto služenje 14-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije. Još jedan dokaz ovakvih tvrdnji je i tekst objavljen u Vašington postu, maja 1999: "Misija uspela: kongresmen koji je povukao konce za puštanje ratnih zarobljenika".

Na osnovu ovog teksta se jasno može videti da je Blagojević raportirao Klintonu o uspešno završenoj misiji u Beogradu. Tada su u jeku bombardovanja Jugoslavije spasena trojica zarobljenih američkih vojnika koji su mesec dana bili zarobljeni u Jugoslaviji. Slobodan Milošević ih je pustio na slobodu uz nagovor Blagojevića i sveštenika i aktiviste za ljudska prava, Džesija Džeksona.

Nakon misije, Klinton je ugostio Blagojevića i Džeksona, navodi Vašington post. Kevin Merida je izvestio da je upravo tada Blagojević izneo Klintonu predlog za rešenje kosovskog problema.

Srbi bi ovim rešenjem dobili kontrolu nad severnim delom, gde predstavljaju većinu i gde ima dosta pravoslvanih crkava i znamenitosti od istorijskog značaja. Jug bi pripao etničkim Albancima.

Iz Blagojevićevih navoda je jasan Klinotonov odgovor:

- Sviđa mi se Klinton. Srećan sam što nisam glasao za njegov opoziv. Mislim da treba da preduzme akciju kao odgovor na tu krizu i preuzme kontrolu nad njom. Međutim, Medlin Olbrajt i Sendi berger vode šou.

Da su ovi navodi verodostojni, dokazuju i tvrdnje analitičara Dejana Miletića. Miletić je bio izvršni direktor Instituta za strategijske studije i razvoj i tako je upoznao Blagojevića:

- Zapravo je to bila prizemna inicijativa koja je razvijana i ovde kod nas, pa je preduzimljivi Blagojević jednostavno želeo da je predstavi u Beloj kući kako bi tadašnji predsednik Klinton imao uvid u neko drugačije rešenje kosovskog pitanja. Naravno, i naša strana nije tada htela ni da čuje za takvo rešenje, jer je Miloševiću to bilo sasvim neprihvatljivo.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.