SKANDAL! Američka vojska stiže na Kosovo da brani nezavisnost i suverenitet samoproklamovane države

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2022, 19:42

SKANDAL! Američka vojska stiže na Kosovo da brani "nezavisnost i suverenitet" samoproklamovane države

SAD će uskoro poslati oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane u devetomesečnu misiju usredsređenu na osiguranje bezbednosti građana Kosova i Metohije, piše američki portal Stripes.com.

Borbeni tim 76. pešadijske brigade 38. pešadijske divizije, koji uključuje oko 20 vojnika iz severozapadne Indijane, napustio je kamp Aterberi u subotu kao Task Force Nighthavk i prvobitno se zaustavio u Nemačkoj na putu za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo i Metohiju.

Kada stignu na Kosovo i Metohiju, vojnici operativne grupe će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO u podršci Operaciji Joint Guardian, multinacionalnoj misiji koja održava slobodu kretanja za sve građane Kosova od 1999. godine.

- Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu - rekao je general-major Dejl Liles.

- Naše raspoređivanje pokazuje rešenost Amerike da brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova - dodao je on.

Hoosiers su 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu. U Regionalnoj komandi Istok služe i trupe iz Poljske, Letonije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije.

Pukovnik Kris Mabis, vođa Task Force Nighthavk, rekao je tokom ceremonije odlaska u petak da vojnici Nacionalne garde Indijane "predstavljaju najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude".

- Svi koji ovde sede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici države Husijer. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim - rekao je Mabis.

Mabis je takođe zahvalio porodicama vojnika što su omogućili članovima njihovih porodica da predstavljaju Indijanu i Sjedinjene Države i služe ljudima kojima je to potrebno, daleko od kuće.

- Vi ste vitalni deo Task Force Nighthavk, a vaš posao je najvažniji. Oslonite se jedni na druge i pomažite jedni drugima; to je snaga naših snaga u zajednici - rekao je Mabis.

Pre nego što su krenuli u inostranstvo, članovi operativne grupe učestvovali su u obuci u kampu Aterberi, u blizini Indijanapolisa, o oružju, nesmrtonosnom oružju, praćenju veze, operacijama patrola, saobraćajnim nesrećama i načinu interakcije sa vladinim i nevladinim subjektima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.