ŠAMARČINA ZA KURTIJA! Zbog SRPSKIH GLASOVA njegova koalicija izgubila tri mandata: Ne može da formira vladu LAŽNE DRŽAVE?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠAMARČINA ZA KURTIJA! Zbog SRPSKIH GLASOVA njegova koalicija izgubila tri mandata: Ne može da formira vladu LAŽNE DRŽAVE?

Ovakva odluka bitno će uticati na sastav buduće vlade u Prištini, budući da će Kurti i Mustafa morati da potraže trećeg koalicionog partnera.

Vrhovni sud lažne države Kosovo odlučio je danas da odbaci žalbu pokreta Samoopredeljenje i Progresivne demokratske stranke i naložio da glasovi, pristigli putem pošte iz Srbije, budu odbačeni kao neregularni.

Ovakva odluka bitno će uticati na sastav buduće vlade lažne države s obzirom na to da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lideri Samoopredeljenja Aljbin Kurti i PDS-a Isa Mustafa morati da potraže trećeg koalicionog partnera kako bi formirali vlast.

Centralnoj izbornoj komisiji privremenih prištinskih institucija će biti naloženo da oko 3.000 glasova iz Srbije izbaci iz konačnog rezultata izbora, čime će se smanjiti prag za cenzus, a koalicija NISMA-AKR-PD će ipak postati deo sedmog saziva skupštine privremenih institucija Kosova.

Nezadovoljne strane se mogu na ovu odluku vrhovnog suda žaliti ustavnom sudu.

Vrhovni sud je ujedno odbacio sve žalbe političkih subjekata na pređašnje odluke izbornog panela za žalbe i predstavke uložene nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

Inače, ova odluka ima direktan uticaj na sastav sedmog saziva skupštine privremenih kosovskih institucija, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata, spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD, koja je ostala van parlamenta, izbacivanjem ovih glasova iz zbira ukupnih glasova, osvojila potrebnih 5 odsto glasova za osvajanje šest poslaničkih mesta.

Od tih šest poslaničkih mesta, koliko je sada osvojila ova koalicija, tri će biti "oduzeto" Samoopredeljenju, a jedno PDS-u.

Tako će kurti i Mustafa imati ukupno 57 glasova u skupštini, što je za četiri manje nego što je potrebno za formiranje vlade privremenih prištinskih institucija, pa je jasno da će morati da potraže trećeg koalicionog partnera.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.