Izvor: RTS, 07.Avg.2020, 09:56

SAD i Nemačka: Zakon o zaštiti OVK udar na demokratiju

Diplomatski predstavnici nekoliko zapadnih zemalja u Prištini izrazili su danas protivljenje nacrtu zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova, tvrdeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda.
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK na dnevnom redu je današnje sednice kosovske skupštine.

Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se po drugi put u poslednjih sedam dana, rekavši da su mnogi žitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju bezbedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog "emotivno nabijene atmosfere" koju nosi javna rasprava o OVK. 
"Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen", naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi.
"Verujem da ovaj zakon, bez obzira na ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova. Usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju", napisao je Kosnet.
I u ambasadama Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.
"U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom", napisao je nemački ambasador Jorn Rohde.
Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.
"Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmerene na suočavanje sa prošlošću", navode iz Ambasade Švajcarske.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosnet: Zakon o zaštiti vrednosti OVK podriva demokratiju na Kosovu

Izvor: Danas, 07.Avg.2020

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je danas da SAD nisu protiv OVK, ali da predloženi Zakon o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova podriva slobodu izražavanja i napore da se osigura pravda, preneo je RTK2 pisanje Gazete Expres.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.