Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku

Državni vrh Srbije oštro reaguje na to što je kosovski parlament jednoglasno izlasao tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.
Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković kaže da je današnjim glasanjem u Prištini umrlo međunarodno pravo.

"Oni koji su doprineli tome da međunarodno pravo nestane više se i ne pretvaraju u tim svojim delima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ranije su izmišljali i konstruisali događaje poput Račka ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava, danas to i ne rade više", istakao je Selaković.
To čine, kaže, SAD, Britanija, Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koja je prihvatila formiranje vojske Kosova i sponzorisala kosovsku nezavisnost.
"Moramo da ponavljamo na svakom mestu i da budemo svesni da je Rezolucija SB 1244 iz 1999. jedini važeći međunarodni pravni akt kada je u pitanju Kosovo i Metohija i tretiranje prisustva oružanih snaga. Onima koji promovišu secesiju Kosova to više nije ni važno", napominje Selaković.
Gojković: Brutalno kršenje Rezolucije 1244 
Predsednica Narodne skupštine Maje Gojković navodi da odluka privremenih institucija u Prištini o formiranju vojske Kosova predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244.
Dodala je i da je odluka u direktnoj suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.
"Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu parlamenta.
Ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM, zaključila je Gojkovićeva.
Ljajić: Nekonzistentnost međunarodne zajednice 
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić poručuje da ovo nije korak koji vodi ka stabilnosti i normalizaciji odnosa koji je, kaže, preko potreban ne samo nama nego i čitavom regionu.
"Najčudnije je ponašanje međunarodne zajednice. Imali smo gotovo jednodušne osude zbog najave transformacije. A onda u ova dva dana imamo potpuno suprotne izjave što govori o nekonzistentnosti međunarodne zajednice i glavnih političkih centara", napominje Ljajić.
Mihajlović: Pretnja miru i stabilnosti u celom regionu
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka o formiranju tzv. kosovske vojske nastavak jednostranih poteza Prištine koji predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u čitavom regionu.
"Posle uvođenja taksi na srpsku robu, što je osudio čitav svet, političari iz Prištine umesto da se vrate dijalogu, odlučili su da nastave sa jednostranim potezima koji štete interesima svih građana regiona jer predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti", kaže Mihajlovićeva.
Dodaje da su odlukom o formiranju novih oružanih snaga prekršeni i Rezolucija 1244 i Briselski sporazum, saopšteno je iz kabineta potpredsednice.
"Srbija ostaje opredeljena za mir i stabilnost, ali isto tako Srbiju niko ne sme da ponižava, niti da preti Srbima. Predsednik Srbije i Vlada Srbije su uz svoj narod i sigurna sam da će naći najbolji odgovor na nove bezbednosne izazove nastale kao posledica poteza Prištine", poručila je Mihajlovićeva.
Petković: Manje bezbednosti za Srbe 
Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da ono što se dešava u Prištini znači više oružja i oklopnih vozila od SAD, a manje prava, hrane i bezbednosti za srpski narod.
Prema njegovim rečima, u tački 16 Rezolucije 1244 stoji da su jedino međunarodne oružane snage te koje mogu da koriste naoružanje i vojnu opremu na Kosovu.
"Stoji i da je dužnost Kfora da nadgleda i vrši inspekciju nad objektima ukoliko se utvrdi da se u njima događaju vojna dešavanja. To se godinama dešava. Niko ništa ne preduzima", napominje Petković.
Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže da Beograd na političkom planu ništa bitno ne treba da menja, jer Srbija sada jača, dok Priština slabi. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBI PRIPREMILI UMRLICU! Iskopali GROB i zakazali SAHRANU! Opraštaju se od Rezolucije 1244 (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018

Na umrlici kao ožalošćeni su potpisani Srbi sa KiM i ostali mnogobrojni poštovaoci međunarodnog prava...Izglasavanje zakona o transforsmisanju KBS u "Vojsku Kosova" u prištinskom parlamentu, za srpsku stranu predstavlja nepoštovanje rezolucija 1244, zbog čega se  odmah pojavila umrlica za ovaj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

"Danas je umrlo međunarodno pravo"

Izvor: B92, 14.Dec.2018

Generalni sekretar predsednik Srbije Nikola Selaković rekao je povodom formiranja kosovske vojske da je danas “umrlo međunarodno pravo“...Kako je rekao, “svima kojima do sada to nije bilo jasno, danas će biti – umrlo je međunarodno pravo“...“Oni koji su tome doprineli više se ni ne pretvaraju....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.