Raspisivanje izbora je jedini način da se izađe iz krize

Izvor: B92, 03.Feb.2019, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Raspisivanje izbora je jedini način da se izađe iz krize"

Politički analitičar Ismailj Hasani ocenio je da je raspuštanje Vlade i raspisivanje novih izbora jedini način da Kosovo izađe iz trenutne situacije.

Kriza se dogodila što su SAD i EU zatražile od Prištine da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

"Kakofonija nije nova stvar na Balkanu, pogotovo u post-konfliktnim situacijama u društvima, a ni Kosovo nije izuzetak. Što se tiče dešavanja unutar vladajuće koalicije koja trenutno nema većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u parlamentu, teško je objasniti ko šta kaže, ko šta izjavljuje i na koji se način pristupa velikim životnim problemima, vezanim, pre svega, za dobrobit Kosova", rekao je Hasani za radio Slobodna Evropa.

Navodeći da se sve to dešava na štetu stanovnika Kosova, Hasani je ocenio da bi najbolje rešenje bilo raspuštanje vlade i raspisivanje novih izbora kako bi Kosovo kako je rekao, pronašlo neki drugi put.

On je dodao da se premijer Ramuš Haradinaj kategorično protivi zahtevu SAD i EU za ukidanje taksi i ideji predsednika Hašima Tačija o korekciji granica, i da umesto toga zahteva međunarodnu konferenciju za rešavanje odnosa sa Srbijom.

"Sumnjam da Haradinaj zna šta je međunarodna konferencija. Ako misli na Dejtonski oblik konferencije, Kosovo nema potrebe više za tim jer je 2008. proglasilo samostalnost kao država i priznato je od više od 100 zemalja. Naše vođstvo ponekad izjavljuje neke teze koje ni samo ne razume, kao što naš predsednik ne razume šta na Kosovu i na Balkanu znače teške i bitne odluke poput prekrajanja granica", ocenio je Hasani.

Po njegovim rečima, Tači do sada "nije nijednom rečju" objasnio koji je to plan i šta se sve podrazumeva pod teškim odlukama kojima će se baviti u narednom periodu.

"Narod to ne zna, Skupština to ne zna, premijer to ne zna, a intelektualci na to gledaju sa strane. Kosovo je sada u situaciji kada apsolutno više niko nema poverenja ni u koga, vezano za pozicije ovih lidera koji su praktički stvorili tu nerazumnu poziciju", rekao je Hasani.

On je dodao da u situaciji u kojoj je sada Kosovo "nema više veze između onog što izjavljuju politički lideri i stvarnosti" i ocenio da je "stvoreno ubeđenje da je Kosovo svojina pojedinaca a ne samostalna država".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.