Rama traži od Vučića da pusti kamione preko administrativnog prelaza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama traži od Vučića da pusti kamione preko administrativnog prelaza

Albanski premijer Edi Rama zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pusti preko administrativnog prelaza kamione sa tablicama takozvanog Kosova.

"Molimo vas, gospodine predsedniče, otvorite zapečaćena vrata teretnim kamionima i učinite naš region sjajnim primerom solidarnosti, koja je ključna za pobedu u borbi", napisao je Rama u molbi Vučiću, prenosi ATA.

On je naveo da su više od 24 sata teretni kamioni zaglavljeni na administrativnom prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije i KiM.

"Zelena linija u regionu ne bi trebalo da podleže pravilima određene zemlje, već se reguliše jednostavnim pravilom - Ova je bitka koju bi trebalo zajedno da dobijemo pomažući jedni drugima, a ne neprijatelju bez granica", napisao je Rama.

Đurić: Nema blokade kamiona, dići glas protiv blokada Prištine

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić demantovao je danas navode Edija Rame da su kamioni sa tablicama tzv. Kosova blokirani na administrativnoj liniji.

On je istovremeno pozvao sve u regionu da dignu svoj glas protiv novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini, a koja zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

"Ne postoji bilo kakva blokada prolaska kamiona prema centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima. Postojala je mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje smo pre dva dana izuzeli kamione sa osnovnim namirnicama i za Albance sa KiM. I do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, vlasti u Prištini traže da institucije Srbije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, jer u suprotnom "žito neće proći".

Đurić je to rekao povodom navoda albanskog premijera Edija Rame koji je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražio da preko administrativnog prelaza propusti teretne kamione sa registarskim tablicama takozvanog Kosova.

Neophodna je, ukazuje Đurić, hitna reakcija EU na takozvane mere reciprociteta, a ne, kako kaže, ćutanje i okretanje glave.

"EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom. Neodgovornost Prištine ne sme da naiđe na ćutanje i pretvaranje da je sve uredu", napisao je Đurić i dodao da niko ne treba da se zavarava da je to put u nastavak dijaloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rama traži od Vučića da pusti kamione preko administrativnog prelaza

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2020

TIRANA - Albanski premijer Edi Rama zatražio je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pusti preko administrativnog prelaza kamione s tablicama samoproglašenog Kosova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.