Rakić: Napadi na Srbe poruka da nisu poželjni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2022, 10:08

Rakić: Napadi na Srbe poruka da nisu poželjni

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je povećan broj napada na Srbe na KiM, za koje niko nije procesuiran, sraman za kosovskog društvo i predstavlja jasnu poruku Srbima da nisu poželjni na tim prostorima.

U intervjuu za današnje "Novosti" Rakić je istakao da na svim sastancima sa relevantnim međunarodnim predstavnicima ukazuje na potrebu da se pojaca bezbednost našeg naroda, ali od njih traži i da se jasno postave protiv ovakvog odnosa prema Srbima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Iskreno verujem da su napadi posledica nedostatka dijaloga, zapaljive retorike Prištine i nekažnjavanja odgovornih. Najefikasnije rešenje je veće prisustvo međunarodnih snaga Kfora i Euleksa u mešovitim sredinama", poručio je Rakić.

On je potvrdio da postoji strah kod Srba od novih upada specijalaca ROSU na Sever i ističe da svaki upad do zuba naoružanih specijalaca u čisto srpske sredine dovodi do nestabilnosti i tenzija koje podrivaju krhki mir na tim prostorima.

Stoga, traži da se sa takvim upadima prestane i da se problemi rešavaju pregovorima, a ne nasiljem.

Kao krivca za takvu situaciju, Rakić vidi međunarodnu zajednicu koja, kako kaže, ne nalazi način da ubedi Prištinu da ispoštuje obaveze i primeni dogovoreno na terenu, pre svega Zajednicu srpskih opština(ZSO).

Na pitanje da li bi ZSO mogla da izgleda drugačije od onoga što je dogovoreno u Briselu, Rakić ističe da takve predloge nije čuo ali da srpski narod neće pristati na manje od onog što je dogovoreno, i da to dobro znaju i u Prištini, i u Briselu.

Povodom poruka koje stižu iz Prištine da na KiM neće dozvoliti održavanje izbora koje raspisuje Beograd, Rakić je naglasio da još ima dovoljno vremena i da je potrebno da međunarodni predstavnici pošalju Prištini jasnu poruku da dozvoli OEBS-u organizaciju izbora, kao i do sada.

"Sve drugo nas vodi u neizvesnost, nestabilnost i produbljivanje jaza između Srba i Albanaca, a pre svega između Prištine i Severa. To smo jasno preneli svima i nadam se da nas neće naterati na reakciju", poručio je predsednik Srpske liste.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.