Radanska sela pred gašenjem, kakvu muku muče preostali meštani

Izvor: RTS, 29.Jun.2020, 12:57

Radanska sela pred gašenjem, kakvu muku muče preostali meštani

Na administrativnoj liniji sa Kosmetom u kuršumlijskom selu Trpeze na Radan planini meštani tog i još desetak sela, koja su pred gašenjem, okupili su se sa ciljem da obnove puteve i stvore uslove za bolji život. Zavičajni skup, kako su ga nazvali, iskoristili su i da obeleže Vidovdan, kada je po legendi selo dobilo ime po trpezi koju je Knez Lazar ovde priredio pred boj na Kosovo.
Sedamdesetih godina prošlog veka samo u selu Trpeze živelo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je oko 500 duša. Danas ih je mnogo manje. Aleksandar Lučić jedan je od retkih koji je rešio da u svom rodnom selu započne sopstveni biznis. Ima farmu od stotinu ovaca i dvadeset grla krupne stoke.

"Ima uslova, za stočarstvo bogom je dato, voda čista, priroda izvanredna, ali nažalost omladine nema. Neće niko, još je ovo dosta zabačen kraj", kaže Aleksandar Lučić.
Slavica Petrović kaže da bi se mogao i turizam razviti u selu Trpeze, ali da je put verovatno prvenstvo za sve.
"Žao nam je da napustimo ovo mesto. To nam je neka tradicija i tako. Težak život jeste", poručuje Miloš Lučić.
Prirodna bogatstva pružaju dobar potencijal za razvoj ovog kraja pa se gorštaci nadaju da će im izgradnja puta vratiti sve ono što su davno izgubili.
Škola, pošta i ambulanta ne rade više od deset godina, a jedina prodavnica, gde su se meštani dvadesetak okolnih sela snabdevali potrepštinama, zatvorena je prošle godine.
Radanska sela samo leti ožive, kada potomci otvore vrata napuštenih kuća. Tradicionalno okupljanje je na Vidovdan kada se sećaju svojih predaka i prave planove za povratak.
"Oko 150 miliona dinara izdvajamo za uređenje i asfaltiranje, od toga na lokalne i nekategorisane puteve oko 20 do 25 miliona. Imamo i pomoć države, zadovoljni smo, ali je stvarno toliko velika površina da nikad nije dovoljno sredstava", navodi Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.
Država je pomogla sa stotinu miliona dinara, ali do 92 sela kuršumlijske opštine vodi 800 kilometara nekategorisanih puteva koje treba urediti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.