RUS OD KOG STREPE ALBANCI! Ko je Aleksej Kondratijev - noćna mora Prištine?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUS OD KOG STREPE ALBANCI! Ko je Aleksej Kondratijev - noćna mora Prištine?

Albanci na Kosovu zabrinuti

Rus - izvestilac Saveta Evrope za Kosovo! Na trenutak ovo je izgledalo kao šala, imajući u vidu stav Ruske Federacije prema kosovskoj nezavisnosti.

Međutim, ne da nije reč o tome, već o mogućnosti da se zaista Aleksej Kondratijev, poslanik u Savetu Evrope u narednom periodu pozabavi južnom srpskom pokrajinom. On je poslanik od juna ove godine, a sada je "u igri" za osobu koja bi mogao da se bavi izveštavanjem o demokratiji na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teritoriji KiM, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Na KiM već su se zabrinuli zbog ovog scenarija, konkretno, to je učinio odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je Kondratijeva nazvao "pretnjom za nacionalnu bezbednost".

Kondratijev je redovni član odbora u Savetu Evrope za migracije, izbeglice i raseljena lica i pododbora za Bliski Istok i Arapski svet. Međutim, on nije nepoznanica ni u ruskoj politici, imajući u vidu funckije koje je obavljao.

Ilustracije radi, bio je zamenik predsednika Komiteta za bezbednost i odbranu Saveta Ruske Federacije, a pojedini mediji nazvaju ga i ruskim obaveštajcem koji je, navodno, prema informacijama sigurnosnih agencija Kosova, deo vojne obavještajne agencije Rusije poznate kao GRU i koji je na KiM bio u okviru KFOR-a 2001. godine.

Od kako je počeo da figurira kao mogući izvestilac za Kosovo, počele su da "cure" i priče o njemu, a jedna od njih je da se svojevremeno sreo i sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom. To međutim, nije sve.

Mediji na KiM su se ovih dana bavili njegovim likom i delom, u kontekstu neprijateljstva prema Albancima i KiM. Tako su navodili da je, osim toga što je bio na Kosovu, tamo i ranjen, nakon čega se vratio u svoju zemlju gde je nastavio studije na vojnoj akademiji.

Lokalni mediji na samoproglašenom Kosovu, ali i međunarodni, pisali su o slučaju ranjavanja člana ruske vojske u KFOR-u. U izvještaju su naveli kako su trojica vojnika koja nisu bila na dužnosti, obučena u civilnu odeću, bez oružja u vreme incidenta, bila u noćnom baru, i da je najmanje jedan od njih prebačen u bolnicu zbog povreda dok su još četiri građana tzv. Kosova povređena.

I have expressed my deep concern to @coe & #PACE for the candidature of Alexei Kondratiev as Rapporteur for #Kosovo. He is a national sec threat to #Kosovo & we won’t accept his potential appointment & neither cooperate w/ him. @coe should think twice before taking such a step.

— Behgjet Pacolli (@pacollibehgjet) November 12, 2019

Sa funkcije koju je obavljao u ruskim državnim strukturama (Komitet za bezbednost i odbranu), često je govorio o Ukrajini, naravno zastupajući ruski stav.

- Komanda Oružanih snaga Ukrajine mora da računa da će u slučaju primene oružja protiv Rusije dobiti momentalan i adekvatan odgovor - rekao je on svojevremeno, i to ne samo jednom.

Za Alekseja Kondratijeva nije nepoznanica ni Beograd, u koji je dolazio nekoliko puta gde je, ilustracije radi, upravo ove godine govorio na jednom od skupova posvećenog godišnjici NATO bombardovanja.

Kako kažu u Savetu Evrope, do sada su se tri člana nadležnih odbora prijavila da budu izvestioci, i da su to Peter Bajer (Nemačka), Aleksej Kondratev (Rusija) i Ane Mulder (Holandija).

Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova izrazilo je bojazan jedino kada je u pitanju kandidatura Kondratjeva, uz opasku da on nije prihvatljiv kao kandidat i to zbog "ruskog stava i njegovih opstruktivnih ciljeva prema nezavisnosti Kosova".

- Kondratijev je pretnja nacionalnoj bezbednosti za Kosovo, i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti pre nego što se napravi takav korak - napisao je Bedžet Pacoli na Tviteru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.