Izvor: RTS, 11.Jul.2020, 20:10

Protesti peto veče zaredom

U centru Beograda i večeras su se, peto veče zaredom, građani okupili na protestu. Okupljanja i u drugim gradovima u Srbiji.
Plato ispred Narodne Skupštine počeo je značajnije da se popunjava posle 20 časova. Došle su različite grupacije sa različitim zahtevima, javlja izveštač RTS-a. 

Ono što je zajedničko svima je da su nezadovoljni aktuelnom vlašću i da traže ostavke.
Ekipa RTS-a je videla ranije da je policija u civilu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privela jednog mladića i odvela ga u pravcu Kosovske ulice.

Nije bilo vidljivih isturenih snaga policije, ali je nekoliko jedinica opremljenih opremom za razbijanje demonstracija primećeno iza Skupštine, kao i konjička jedinica. 
Nekoliko demonstranata je prilazilo stepeništu Skištine Srbije, gde su palili sveće za "Džoa bageristu", koji je danas preminuo.  

Osim u Beogradu, protesti i u drugim gradovima Srbije. 
U Kruševcu su se demonstranti odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža. Okupili su se u centru grada, kod spomenika Kosovskim junacima. Pre protestne šetnje održali su minut čutanja "Džou bageristi". 

Građani su se okupili i u Novom Sadu. Krenuli su u protestnu šetnju i blokirali su most Duga na petnaestak minuta. 

Protestna šetnja i u Nišu. Građani su pozvani da ne napadaju policiju.

U Čačku je na protestu postavljena kutija za skupljanje pomoći za bolnicu u tom gradu.  Grupa ljudi okupila se i u centru Leskovca.

Inače, sinoćno okupljanje u Beogradu pretvorilo se u nerede kada je grupa demonstranata ispred Skupštine Srbije bacala kamenice, baklje i petarde. Policija ih je nekoliko puta potiskivala.
Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsednika Vučića i najave uvođenja policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.
Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u sredu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata.
Za razliku od nereda u utorak i sredu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.