Protest Udruženja novinara Srbije zbog takse Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Udruženja novinara Srbije zbog takse Prištine

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili nametanje takse od 100 odsto na štampu iz Srbije koju je uvela Priština, zbog čega srpski štampani mediji danas nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju udruženja su navela da se radi o flagrantnom kršenju prava građana na informisanje, kao i da distribucija informacija mora biti oslobođena svih ograničenja ekonomske ili političke prirode.

UNS i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Društvo pozvali su Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe.

Nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu, piše u saopštenju.

Kako je UNS potvrdio Zvezdan Mihajlović iz firme Beokolp koja distribuira srpsku štampu na Kosovu, jutros su na Jarinju normalno prešli srpsku stranu, ali im je na kosovskoj traženo da plate 100 odsto uvećanu taksu.

"Nismo bili u mogućnosti da platimo duplu taksu i vratili smo svu štampu nazad. U Beokolpu činimo sve da ponovo uspostavimo distribuciju, znamo koliko je štampa važna, pa makar i bili u nekim malim gubicima", kazao je Mihajlović.

Udruženje i Društvo naveli se da će o ovoj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UNS: Krši se pravo na informisanje na Kosovu

Izvor: Danas, 22.Nov.2018

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili nametanje takse od 100 odsto na štampu iz Srbije koju je uvela Priština, zbog čega srpski štampani mediji danas nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji. Članak UNS: Krši se pravo na informisanje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.