Pronalaženje rešenja za Kosovo - ključni uslov EU za Srbiju: Amerikanci o značaju unutrašnjeg dijaloga

Izvor: Press, 10.Avg.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronalaženje rešenja za Kosovo - ključni uslov EU za Srbiju: Amerikanci o značaju unutrašnjeg dijaloga

Osvrćući će sa na poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u sredu, Blumberg u prvi red ističe njegovu izjavu da je spreman na kompromis koji bi rešio većinu političkih problema, koji traju već jedan vek i otvorio put ka članstvu u EU.
Foto: Tanjug
Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počne rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kosovskog pitanja, piše danas američka agencija "Blumberg". Osvrćući će sa na poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u sredu, Blumberg u prvi red ističe njegovu izjavu da je spreman na kompromis koji bi rešio većinu političkih problema, koji traju već jedan vek i otvorio put ka članstvu u EU.
- Znam da kakav god kompromis da napravite, da vam to Srbija neće oprostiti i znam kakve su posledice lične i političke onoga ko u tome učestvuje - rekao je Vučić sinoć u intervjuu za TV Pink, navodi Blumberg.
Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji "sever-jug" na Zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema, rekao je predsednik Srbije i najavio da će u septembru pokušati dodatno da institucionalizuje unutrašnji dijalog u svim forumima.
Proteklih nekoliko nedelja, Vučić i drugi srpski političari sve više su govorili o želji da da se krene napred, dok se nastavak pregovora Beograda i Prištine očekuje nakon meseci slabo vidljivog napretka, navodi Blumberg.
Pronalaženje resenja, kako dodaje agencija, ključni je uslov EU za Srbiju pre nego što može da se pridruži Uniji.
Rešenje bi takođe otkočilo veću saradnju sa Albanijom, rekao je predsednik Srbije u sredu.
Vučić, najpopularniji političar u Srbiji, ističe Blumberg, postao je predsednik u maju nakon što je tri godine proveo na mestu premijera.
On je, navodi agencija, izgradio imidž proevropskog lidera koji pokušava da modernizuje ekonomiju najveće bivše jugoslovenske republike.
Blumberg navodi i Vučićevu izjavu da je važno da sa Albancima imamo dobre odnose i da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznut konflikt.
Unutrašnji dijalog pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počnu pregovori o rešavanju kosovskog pitanja, ocenjuje američka agencija i prenosi Vučićevu izjavu da promene o kojima treba razgovarati uključuju izmene ustava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Blumberg: Rešenje za Kosovo je ključan uslov EU za Srbiju

Izvor: B92, 10.Avg.2017

Unutrašnji dijalog o KiM pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počne rešavanje kosovskog pitanja, piše američka agencija "Blumberg"...Osvrćući će sa na poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u sredu, Blumberg u prvi red ističe njegovu izjavu da je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.