Procurilo: Za KiM najbolje da ugasi pogone za proizvodnju struje iz uglja

Izvor: B92, 07.Dec.2019, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procurilo: Za KiM najbolje da ugasi pogone za proizvodnju struje iz uglja

Priština -- Za privremene institucije u Prištini nema povoljnije strategije nego da ugasi proizvodnju struje iz uglja.

To je prema navodima iz dosad neobjavljenog dokumenta do kojeg je došla IEEFA.

Ispostavilo se da je Svetska banka u avgustu prošle godine završila studiju i zaključila da plan Kontur globala (ContourGlobal Plc) da izgradi termoelektranu od 450 megavata uključuje prevelike troškove i podizanje ukupnog kapaciteta struje iznad optimalnog nivoa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međunarodna finansijska institucija je kasnije uskratila podršku projektu na tzv. Kosovu.

IEEFA je akronim za Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Sedište organizacije je u Sjedinjenim Državama.

Studija za internu upotrebu je otkrila da bi bilo isplativije i održivije ulagati u manja postrojenja i osloniti na obnovljive izvore i energetsku efikasnost, pogotovo rekonstrukciju postojećih jedinica na ugalj, piše portal "Balkan grin enerdži njuz".

Na osnovu projekata u toku, onih što su u planu te zvaničnih ciljeva, predviđeno je da ukupna snaga malih hidroelektrana, vetrenjača, elektrana na bio-gas i bio-masu i pogona na sunce dostigne 430 megavata. U to vreme, kapacitet je bio 73 megavata.

Autori ne smatraju da su ogromne rezerve lignita prednost. U sažetku, koji je procureo na internet, oni su istakli pad troškova na ime opreme u solarnom segmentu, za vetar i skladištenje električne energije u baterijama. Scenario za period do 2052. je izrađen na bazi podataka za deset izvora struje.

Varijanta s novim sistemom na naftu ili naftu i gas je bila jedna od glavnih u analizi, zajedno sa pojačavanjem zelene energije i skladištenja, preuređenjem dve termoelektrane i gašenjem preostalih tri, te instaliranjem još jedne na ugalj.

Ova poslednja opcija je sagledana s nekoliko mogućnosti u pogledu tehnologije i veličine, od kojih je jedna 300 megavata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.