Priština se naoružava, a jedna zemlja joj pomaže?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština se naoružava, a jedna zemlja joj pomaže?

Nije nepoznanica da prištinske vlasti žele da formiraju svoju vojsku, ali ovih dana upada u oči da one i njihovi saveznici rade na opremanju Kosovskih bezbednosnih snaga (KSB) u težnji da to i ostvare, piše "Blic".

Upravo su KSB, navodi se, preteča vojske koju kosovske vlasti žele, jer će, kako su Albanci zamislili, one u perspektivi biti transformisane u oružane snage.

Ovih dana, kako se navodi, pomoć u opremi uputile su im SAD, pa su kosovski premijer Ramuš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Haradinaj i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi potpisali ugovor o opremanju KSB vojnim vozilima američke proizvodnje.

Reč je o višenamenskim terenskim vozilima visoke pokretljivosti (HMMWV) koje proizvodi američka kompanija "AM Dženeral".

Ova vest je za kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, "veliki događaj za ljude na Kosovu", koji je kazao i da su KSB najbolji primer saradnje sa SAD i NATO.

"Naše bezbednosne snage se nadograđuju sa HMMWV multifunkcionalnom višenamenskom vojnom tehnikom. Izgradnja tehničkih kapaciteta KSB iz dana u dan pokazuje da ove snage napreduju u skladu sa NATO standardima. Naša zemlja je usaglašena sa vojskama slobode i mira, a transformacija KSB biće u potpunoj koordinaciji i uz podršku naših strateških saveznika", napisao je Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici.

Gotovo u istom periodu, navodi list, u prištinskim medijima se pojavila i vest da su se američki državni sekretar i ministar odbrane saglasili da dodele 10 miliona dolara za KSB.

List podseća na pisanje "Gazeta Ekspres-a" u kojem je navedeno da su američko Ministarstvo odbrane i Stejt department odobrili program za Kosovo koji će pomoći da KSB povećaju svoje kapacitete kako bi "preduzele antiterorističke akcije i suprotstavile se međunarodnom organizovanom kriminalu".

U okviru ovog programa, SAD će donirati KSB vojna vozila, opremu za komunikaciju i pomoć u obuci osoblja.

Kosovski predsednik Hašim Tači, je pre samo 10 dana ponovo naglasio albanske težnje da se KSB transformišu u vojsku Kosova, rekavši da će KSB biti "multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti", podseća list.

"Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti pretnja", rekao je Tači, i naveo da "nijedno mišljenje, politička pozadina od bilo koga ili pretenzija da se vetom spreči formiranje Oružanih snaga Kosova, neće uspeti".

List dalje navodi da su prištinske vlasti toliko uporne u tome da dobiju vojsku, da čine sve, moguće i nemoguće, da se to zaista i dogodi.

Međutim, ne ide sve tako glatko s obzirom na to da Evropska unija, SAD i NATO insistiraju da do transformacije dođe kroz ustavne promene.

To je za Prištinu teži put, s obzirom na to da vladajućoj većini treba široka podrška za promenu Ustava, ali to ne uspevaju da obezbede jer im je potrebna i podrška Srba u Skupštini Kosova, koji za to neće glasati.

Da put do vojske, koja je Prištini važna najpre zbog toga što je jedan od simbola suverene države, nije tako lak, potvrdio je pre izvesnog vremena i komandant Kfora, italijanski general Saltavore Kuoči, koji je rekao da formiranje vojske Kosova mora da bude prihvatljivo za sve strane, uključujući i manjine.

Takođe, naveo je i da formiranje vojske nije samo promena Ustava ili donošenje zakona.

"Kada odluka o tome bude doneta, biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta", rekao je Kuoči, dodavši da je za formiranje armije potrebna drugačija obuka, više novca, naoružanja.

List dalje podseća da su i prištinski mediji takođe pisali da postoji plan B za formiranje vojske, koji takođe govori o jednoj deceniji koliko je potrebno za transformaciju.

Prema do sada poznatim informacijama, plan Albanaca sa Kosova je da bi vojska trebalo da ima 8.000 ljudi, od čega bi 3.000 pripadalo rezervnom sastavu.

Oružje bi se nabavljalo sa raznih strana, recimo iz Turske, koja je inače svojevremeno Kosovu donirala 20 oklopnih turskih transportera "kobra".

Osim toga, pripadnici KSB koriste i puške čiji je jedan od proizvođača Turska.

Takođe, već neko vreme kosovske vlasti govore i o nabavci helikoptera, a jedna od zemalja od koje bi oni mogli da budu kupljeni upravo je Turska.

Bilo je reči i o nabavci još streljačkog naoružanja, automatskih pušaka, protivavionske artiljerije, minobacača i municije, pa čak i tenka, kako su pisali prištinski mediji, "posredstvom firme iz Katara koja se bavi prodajom oružja".

Treća opcija je nabavka rashodovane američke opreme.

Pre nego što primene bilo koji od ovih scenarija, prištinske vlasti će morati da se pozabave novcem kojim bi sve ovo finansirali.

Naime, navodi list, budžet za vojsku južne srpske pokrajine nije veći od 80 miliona evra godišnje, što je tek jedna četvrtina sume dovoljne za formiranje vojske, koja bi, prema nekim procenama, moglo da košta najmanje 300 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mediji: Priština se naoružava, SAD u tome pomaže Kosovu; Vučić: Ostavite, ljudi, rat za sobom

Izvor: BKTV News, 22.Jul.2018

Nije nepoznanica da prištinske vlasti žele da formiraju svoju vojsku, ali ovih dana upada u oči da one i njihovi saveznici rade na opremanju Kosovskih bezbednosnih snaga (KSB) u težnji da to i ostvare, piše "Blic"...Upravo su KSB, navodi se, preteča vojske koju kosovske vlasti žele, jer će, kako...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.