Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2018, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština razočarana odlukom Interpola i optužuje Srbiju

U kosovskoj javnosti vlada veliko razočarenje jer su ocekivanja da ce Kosovo biti primljeno u Interpol bila velika. Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je rekao da je Srbija vodila beskompromisni rat protiv Kosova i da je u ovakvim uslovima bilo nemoguće da se obezbedi dvotrećinska većina na Generalnoj skupštini Interpola.

Izvor: N1

"Danas je pobedilo zlo. Žao mi je što uprkos velikom poslu koji smo uradili za to nismo nagrađeni", izjavio je Pacoli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
I u Vladi Kosova izražavaju duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da bude deo globalne porodice policije.

"Divlja kampanja Republike Srbije je još jednom dokazala njenu politiku protiv Kosova i ideje normalizacije odnosa sa Republikom Kosovo, iako je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko. Glasanje protiv prihvatanja Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji ide u prilog samo kriminalu i kriminalcima i niko ne bi trebao da se raduje ovoj činjenici", saopštila je kosovska vlada.

Analitičari krive politiku koja se, kako kažu, ne organizuje i lobira dugoročno.

Za to vreme građani kažu da je red na institucije da srpskoj državi koja se neprijateljski ponasa prema Kosovu, odgovore totalnom blokadom jer, kako kažu, Srbija poznaje samo jezik sile.

"Trebalo bi da jos sutra nijedan srpski proizvod ne uđe na Kosovo i da im ne priznajemo ni lične kartu ili da bude slobodnog kretanja za njih ovde. Jedna država sa zdravim razumom bi ipak trebala da uradi to".

"Bilo je uznemiravajuće, to je žalosno. Ovo je nepravda koja se Kosovu čini, vidi se da je pritisak Srbije doveo do ovoga, jer znamo da ukoliko bi Kosovo bilo u Interpolu oni bi morali da izruče kriminalce".

Veoma oštre u reakcijama su bile i ambasada SAD i Velike Britanije u Prištini, koje su današnju odluku ocenile razočaravajućem, navodeći da ovim ishodom svi gube.

U reagovanjima se dalje kaže da je većina država bila svesna da je kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija u suprotstavljanju kandidaturi Kosova.

Na kraju se navodi da podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije značila priznavanje nezavisnosti Kosova, vec jačanje globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog bezbednosnog jaza na Balkanu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.