Priština preuzela primenu Briselskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 10:03

Priština preuzela primenu Briselskog sporazuma

Vlada Kosova se obavezala da će sprovesti sve obaveze koje se odnose na sporazume proistekle iz briselskog dijaloga, a to je potvrđeno u Nacionalnom programu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP) 2020-2024, koji je odobren prošle nedelje u vladi, prenosi prištinska Koha.

List navodi da je deo obaveza i normalizacija odnosa sa Beogradom, uključujući primenu potpisanih sporazuma i poštovanje principa regionalne saradnje.

U dokumentu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pominje i sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), iako se Samoopredeljenje neprestano protivi toj ideji. Međutim, način i radnje koje će biti preduzete nisu precizno navedeni.

"U decembru 2015. godine Ustavni sud je doneo presudu u vezi sa Sporazumom o udruživanju opština koje su većinski naseljene Srbima. Vlada Kosova će uvek postupati u skladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda", navedeno je u Nacionalnom programu za sprovođenje ŠP, u koji je Koha imala uvid.

Ustavni sud je utvrdio kršenje Ustava u svih sedam poglavlja sporazuma, ali ga nije poništio i preporučio je da se prilikom pisanja Statuta izbegne kršenje zakona.

Koha podseća da je sporazum o principima za ZSO, potpisan 2015. godine, tokom vlade Ise Mustafe, proglašen neustavnim.

Pokret Samoopredeljenje, koji je tada bio u opoziciji, organizovao je proteste zajedno sa drugim opozicionim strankama, protiveći se tom sporazumu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.