Priština poslala hitan zahtev Beogradu: Lažna država postavila uslov Srbiji, traži od Zapada da reaguje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2020, 18:47

Priština poslala hitan zahtev Beogradu: Lažna država postavila uslov Srbiji, traži od Zapada da reaguje!

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova najoštrije osuđuje hapšenje kosovskog državljanina Agima Đocaja u Srbiji, saopšteno je iz ministarstva.

- Đocaj je flagrantno uhapšen tokom tranzitnog putovanja kroz teritoriju Srbije. Ministarstvo zahteva od Srbije hitno puštanje na slobodu Agima Đocaja i Nezira Mehmetaja, koji su nepravedno pritvoreni već deset meseci - navodi se u saopštenju.

Takođe ističu da su optužbe protiv njih neutemeljene, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << namerne i politički motivisane, te tzv. Ministarstvo spoljnih poslova poziva Brisel i države Kvinte da se obrate vlastima u Beogradu, da, kako navode, jednom zauvek zabrane takvu nezakonitu praksu neosnovanog pritvaranja kosovskih građana koji prolaze kroz teritoriju Srbije.

- Takvo ponašanje je u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, sporazumom o slobodnom kretanju postignutim u Briselu 2011. godine i potpuno suprotno duhu sporazuma o opredeljenjima Vašingtona za ekonomsku normalizaciju. Stara politika Srbije, koju vodi Vučić, i dalje je u suprotnosti sa svim evropskim vrednostima kojima teže i u suprotnosti su sa izjavama koje daju pred međunarodnom zajednicom o navodnoj 'posvećenosti i spremnosti' ka procesu pune normalizacije odnosa sa Kosovom - dodaje se u saopštenju.

Navode da su ove akcije nastavak napora Srbije da sabotira Kosovo, "izdajući lažne poternice i manipulišući njihovim medijskim kanalima kroz stalnu rasističku propagandu".

- Imajući u vidu ove okolnosti, Ministarstvo spoljnih poslova ponavlja pozive građanima Kosova i sunarodnicima iz dijaspore da izbegavaju putovanja u Srbiju i kroz Srbiju, zbog rizika od zadržavanja i zbog politički motivisanih optužbi - zaključuje se u saopštenju.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

MSP Kosova najoštrije osuđuje pritvaranje kosovskog državljanina u Srbiji

Izvor: Danas, 23.Okt.2020

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla rekla je da ministarstvo na čijem je čelu najoštrije osuđuje hapšenje kosovskog državljanina Agima Gjocaja od strane Srbije tokom tranzitnog putovanja kroz teritoriju Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.