Priština ohrabruje manjine da se pridruže Kosovskim bezbednosnim snagama

Izvor: Southeast European Times, 17.Apr.2013, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština ohrabruje manjine da se pridruže Kosovskim bezbednosnim snagama

Više regionalnih faktora uticaće na regrutovanje manjina, ali Priština ulaže ozbiljen napore da diversifikuje Kosovske bezbednosne snage.

17/04/2013

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 17.4.2013.

Manjine su pokazale interesovanje za učešče u Kosovskim bezbednosnim snagama nakon što su vlasti u Prištini sprovele širu kampanju kako bi podstakle inkluziju, kažu bezbednosni eksperti.

Preko 200 kandidata javilo se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << konkurs snaga za prijem novih regruta početkom aprila.

"Od oko 224 kandidata 65 su Bosanci, 54 Srbi, [a] 36 Turci", rekao je Ibrahim Šalja, šef odeljenja za medije u Ministarstvu za Kosovske bezbednosne snage, u izjavi SETimes-u.

"Zagarantovana pristojna plata i prilika za napredovanje u karijeri, kao i to što postaju deo strukture koja pruža bezbednost zemlji, dovoljni su motivi da postanu aktivni pripadnici", rekao je Šalja.

Lako naoružane Kosovske bezbednosne snage osnovane su 2009. godine, u skladu sa Ahtisarijevim planom, a čini ih 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika iz raznih etničkih zajednica. Pre svega su zadužene za reagovanje u slučaju kriza.

Nedavno raspisani konkurs usmeren je na povećanje ukupnog učešća manjina na preko 10 odsto, što bi bilo povećanje od 2 odsto.

Da bi se ostvario taj cilj, ministar za Kosovske bezbednosne snage Agim Čeku organizovao je niz sastanaka u srpskim oblastima kako bi ubedio potencijalne regrute da se jave na poziv i podnesu zahteve.

Boban Maksimović, Srbin, pridružio se snagama 2005, kada su još bile Kosovski zaštitni korpus, i odlučio je da nastavi nakon što je on prerastao u Kosovske bezbednosne snage 2009. godine.

"Podstakao bih sve nezaposlene mlade ljude da se prijave za ta mesta, jer nema šta da ih brine. To je struktura koja funkcioniše normalno i njeni članovi imaju svetlu budućnost", rekao je Maksimović za SETimes.

Maksimović dodaje da su kosovski Srbi pokazali interesovanje za poslednji konkurs za prijem regruta, uključujući Srbe starije od 25 godina, ali su uslove ispunjavali samo kandidati starosti 18 do 25 godina.

Snage su se predstavile u dve verzije, Srbima i nesrbima, kaže Florin Ćehaja, izvršni direktor prištinskog Centra za bezbednosne studije.

Nesrpska grupa je dobro zastupljena i tu nema spornih pitanja, kaže Ćehaja, ali i dalje postoji problem sa integrisanjem Srba u ove snage.

"Povezivanje [Kosovskih bezbdnosnih snaga] sa ranijim bezbednosnim institucijama, a posebno sa [Oslobodilačkom vojskom Kosova] i pozivi Beograda Srbima na Kosovu da se ne pridružuju [snagama] uticaće na obeshrabrivanje Srba od [pristupanja]", rekao je Ćehaja za SETimes.

Prerastanje snaga u vojsku, o čemu se trenutno raspravlja, Beograd i srpski predstavnici na Kosovu iskoristiće za dodatno odvraćanje od zapošljavanja u Kosovskim bezbednosnim snagama.

Međutim, Ćehaja ukazuje da je kampanja regrutovanja manjina pokazala stvarnu posvećenost.

Čini se da je Priština shvatila, dodaje on, potrebu aktivnije politike usmerene na socijalnu integraciju i socijalizaciju manjina.

"Primeri iz regiona pokazuju da članovi manjinskih zajednica nisu dovoljno prilagođeni u većinskim zajednicama, što je dovelo do njihovog dobrovoljnog povlačenja na samom početku", rekao je Ćehaja.

Da li kosovska vlada dovoljno radi na regrutovanju većeg broja pripadnika manjina, a posebno Srba? Molimo vas da podelite sa nama svoje mišjenje u prostoru određenom za komentare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.